Volledig scherm
© ANP

Raad stemt tegen een zonnepark Dreischor

ZIERIKZEE - De aanleg van een zonnepark in de polder van Dreischor gaat niet door. De gemeenteraad is het eens met bezwaarmakers.

'Er zijn geen criteria om te beoordelen of de poef is gelukt of mislukt.' 'Ook als de proef mislukt, blijft het zonnepark 25 jaar liggen.' 'En waarom leggen we niet eerst alle daken vol met zonnepanelen, voordat we ze in een kwetsbare polder neerleggen?' Op basis van deze argumenten, deels afkomstig uit bezwaarschriften, heeft de gemeenteraad gisteravond een proef met een zonnepark van 1000 meter lang en 16 meter breed afgewezen.

Toen het op stemming aankwam, bleken alleen PvdA en SP voorstander. De PvdA hield vast aan zijn principes. ,,Ons doel is om in 2040 het eiland energieneutraal te hebben en daar zijn we nog niet zo ver mee gekomen. Natuurlijk kun je van alles bedenken waarom we dit niet zouden doen. Maar wij willen toekomstgericht denken", betoogde fractievoorzitter Petri d'Anjou.

De VVD pleitte in het begin van de discussie nog vóór het zonnepark, maar koos later eieren voor zijn geld. ,,De ruimtelijke bezwaren zijn weerlegd, de omwonenden zijn door initiatiefnemer Zeeuwind gecompenseerd", zei VVD-raadslid Tom Soeters. Guusje Poot van LSD was het daar niet mee eens: ,,Toen we in juni zeiden in principe geen bezwaar te hebben, was dat onder voorbehoud van zienswijzen. Die liggen er nu en ze zijn bij een democratisch proces aan het licht gekomen." Dat was olie op het vuur van 'd Anjou: ,,Democratisch proces? Ik herinner me het debat over Brouwerseiland. Toen waren er écht veel bezwaren, maar daar heeft deze raad zich totaal niets van aangetrokken."

Soeters had intussen koppen geteld en gezien dat de zaak niet meer te redden was. ,,Het is ook binnen de VVD een worsteling geweest. Voor een proef is 25 jaar ook wel extreem lang. We zullen ons er bij neerleggen. We zijn blij dat het zonnepark op het bedrijventerrein in Zierikzee wel doorgaat. Dat is in elk geval halve winst."

Ook wethouder Wout van den Berg stelde vast dat de ruimtelijke bezwaren goed waren weerlegd en dat omwonenden tevreden zijn met hun compensatie. Dat de raad toch in meerderheid tegen stemde, vond hij 'niet al te fraai'. CDA-fractieleider Daniël Joppe reageerde boos. ,,Dit is een waardeoordeel. Hier neem ik afstand van."