Volledig scherm
Leerlingen op het Pontes Pieter Zeeman. © Dirk-Jan Gjeltema

Raad stelt voorwaarden aan nieuwbouw Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee

ZIERIKZEE - Dat er 21.5 miljoen op tafel komt voor nieuwbouw van de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee staat wel vast.

Maar de Schouwse politiek heeft er nog wat voorwaarden en suggesties bij. Zo willen CDA en ChristenUnie dat er ook basisscholen worden gevestigd in de nieuwbouw. De CU stelt voor dat het bijzonder onderwijs van Zierikzee wordt gehuisvest in de huidige openbare scholen. Het openbaar onderwijs zou dan naar de Pieter Zeeman kunnen, omdat het vooral leerlingen uit dit onderwijs zijn die doorstromen naar de Pontes.

Voor de ChristenUnie is het ook niet vanzelfsprekend dat er op de huidige locatie wordt gebouwd. D66 gaat daar erg ver in. Deze partij koppelt nieuwbouw aan het gemeentelijk toekomstplan waarin 'water' een trefwoord is. De nieuwe school zou dus aan de waterkant gebouwd moeten worden. "Dat zou veel meer mogelijkheden bieden om deze school aantrekkelijk te maken voor alle VO-leerlingen van het eiland." D66-raadslid Machiel Weezepoel denkt daarbij aan 't Sas in Zierikzee, 'waar je ook een goede busverbinding hebt.' Verder stelt LSD voor poppodium Brogum te huisvesten op het terrein van de Pontes. Andere partijen (SGP, Alert!, PvdA en SP) waarschuwen voor deze grote investering. 'Wij bouwen voor 40 jaar, de Pontes garandeert nog 7 jaar op Schouwen te blijven', stelt de SP. Het gebouw moet daarom eenvoudig aanpasbaar zijn voor andere functies.

Deze kanttekeningen komen uit de algemene beschouwingen van de partijen. Dinsdag en donderdag vergadert de gemeenteraad over de begroting van 2017 en volgende jaren.