Volledig scherm
De huidige kinderburgemeester Juliëtte van de Giessen samen met de échte burgemeester, Gerard Rabelink. © Mieke van de Giessen

Quirine, Stan, Milou en Joëlle willen kinderburgemeester worden van Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE - Quirine uit Renesse, Stan uit Kerkwerve, Milou uit Zierikzee en Joëlle uit Burgh-Haamstede (allen 11) willen graag kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland worden.

Vier kandidaten voor het kinderburgemeesterschap van Schouwen-Duiveland: het is niet veel, maar volgens burgemeester Gerard Rabelink nog geen reden om te stoppen met het project. Daar is het namelijk veel te belangrijk voor, betoogt de burgemeester. ,,We willen allemaal kinderen vroeg betrekken bij het bestuur. We willen dat ze meedenken waar ze als jeugd voor staan in onze gemeente. Dat doet een kinderburgemeester. Ik vertegenwoordig de gemeenschap, de kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen."

Bovendien brengt het bestuurders ook dichter bij kinderen, zegt Rabelink. ,,Vanuit het project worden activiteiten georganiseerd op scholen, waarbij raadsleden en ik altijd bereid zijn om iets te komen vertellen. Ik vraag de kinderen dan altijd wie de baas is van onze gemeente. U, zeggen ze dan. En dan leg ik uit waarom dat niet waar is. Het is goed dat ze dat weten."

De 'echte burgemeester' vindt het altijd fijn om de kinderburgemeester aan zijn zijde te hebben. ,,En ik weet nog goed hoeveel indruk de huidige kinderburgemeester maakte bij de herdenking van de Watersnoodramp. Ach, vier kandidaten voor het nieuwe seizoen is misschien niet veel, maar dat betekent nog niet dat we ermee moeten stoppen. Tenzij de scholen afhaken."

De kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland is een project van welzijnsorganisatie SMWO. Die houdt de verkiezing komende woensdagmiddag in het gemeentehuis, waar de kandidaten zich in de burgerzaal mogen presenteren.

Juliëtte van de Giessen (12) uit Bruinisse deed dat een jaar geleden, en won. Haar ambtsjaar zit er bijna op. Ze zegt in dat jaar veel te hebben geleerd waar ze later nog veel profijt van zal hebben. ,,Spreken voor een grote groep, bijvoorbeeld, of praten met volwassenen waar je normaal niet mee in aanraking komt. Ook was het cool om bij evenementen naast de burgemeester te staan. Toespraken voorbereiden, mooie kleren aantrekken, geïnterviewd worden; ik heb echt zo veel meegemaakt. Het was een topjaar."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement