Volledig scherm
Puike weersomstandigheden op Havendagen Zierikzee © Melita Lanting

Puike weersomstandigheden op Havendagen Zierikzee

ZIERIKZEE - Zon en een windje. Ideale omstandigheden voor de Havendagen in Zierikzee. Toch kwam de dag kwam wat traag op gang, maar in de middag was het al behoorlijk druk op de Nieuwe Haven in Zierikzee en moesten de mosselkokers vol aan de bak.

Mosselprinses is dit jaar Vera van den Hoek, de vrouw van visser Gerrie van den Hoek. "Verrast dat ik gevraagd werd maar wel heel eervol.'' Direct na de middag vertrokken de Zierikzeese mosselkotters, aangevuld met twee schepen uit Bruinisse, voor de vlootschouw en om Neptunus op te halen vanaf de Roggenplaat. Daarnaast werden onder meer een klederdrachtenshow gehouden, was er een prestatie zwemtocht in de Nieuwe Haven en ontbrak ook het boegsprietlopen niet.

Havendagen zierikzee; ophalen Neptunus van de Roggenplaat
  1. 'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'
    buurten

    'Capelle bestaat eigenlijk niet meer'

    Aan het begin van de Zwanenburgseweg staat een bord dat het gehucht aangeeft. En verderop, pas voorbij nummer 17, staat het einde van het Schouwse plaatsje dat tegen Ouwerkerk aanleunt, aangegeven. De woning van Piet Geluk op nummer 11 staat daartussen, maar in feite woont hij 'buiten het dorp', zoals hij dat noemt. Capelle ligt aan het begin van de weg, aan een zijtak van de Zwanenburgseweg. Een bord met 'begraafplaats' leid je erheen. In het boekje Nieuwerkerk in oude ansichtkaarten van C.P. Pols wordt ook Capelle genoemd. Want het gehucht hoort bij Nieuwerkerk. Er stond in 1304 een kapel en in 1753 bestond de buurtschap uit 14 huizen en 11 hofsteden, valt er te lezen. Het was een aparte heerlijkheid die een van de vier bannen van de polder van Duiveland besloeg. De ban was 687 gemeten en 120 roeden groot.