Het landgoed Watergat ligt onderaan de duinen van Renesse.
Volledig scherm
Het landgoed Watergat ligt onderaan de duinen van Renesse. © Ernesta Verburg

Provincie zat fout met terugvorderen geld van Het Watergat in Renesse

DEN HAAG/RENESSE - De provincie Zeeland heeft ten onrechte 33.000 euro natuur- en landschapsbeheersubsidie (SNL) teruggeëist van Landgoed Het Watergat II in Renesse. Dit besliste de Raad van State woensdag. 

Volgens de Raad van State is de provincie bij de terugvordering onzorgvuldig geweest. Het Watergat had het bedrag al terugbetaald, maar de provincie moet de SNL-subsidie nu weer overmaken aan Het Watergat.

Het Watergat is een oud familielandgoed. In 2011 vroeg de kooiker van eendenkooi Renesse subsidie voor het onderhoud van de eendenkooi in het landgoed voor zes jaar. Dat bedrag, 33.000 euro, werd foutief aan hem verstrekt. 

 Volgens de regels kan een kooiker geen subsidie aanvragen. Dat kan alleen de landgoedeigenaar doen. De provincie vorderde het geld terug omdat er geen aanvraag was ingediend. Volgens de Raad van State klopt dat niet. Er lag wel een aanvraag, alleen was die door een onbevoegde ingediend.

Het geld is gebruikt waarvoor het bestemd was, namelijk het opknappen van de eendenkooi. De boekhouding daarvan werd door de provincie goedgekeurd. Het Watergat had niet in de gaten dat de subsidie niet volgens de regels was aangevraagd. De Raad van State heeft de terugvordering teruggedraaid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement