Volledig scherm
Extinction Rebellion Zeeland © Joop van Houdt

Protestoproep tegen oliebedrijf groot in zand van Brouwersdam geschreven

BROUWERSDAM - Met een zandtekening van zo'n vier voetbalvelden groot hebben leden van Extinction Rebellion Zeeland een grote protestoproep op het strand van de Brouwersdam achtergelaten. Daarmee roept de groep op de beursgang van oliebedrijf Saudi Aramco te boycotten.

Die beursgang houdt de gemoederen bezig. De geschatte waarde van het bedrijf is maar liefst 1,5 biljoen euro. Daarmee is de oliegigant de meest waardevolle onderneming ter wereld. 

Volgens recent onderzoek van The Guardian is dat bedrijf de grootste vervuilende onderneming ter wereld. Het is waanzin om in zo'n bedrijf te investeren, stelt Extinction Rebellion (XR). XR is een wereldwijde beweging van mensen die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. De Zeeuwse afdeling is op Schouwen-Duiveland ontstaan.

Institutionele beleggers geven een goed signaal af als ze deze boycot steunen, stelt Extinction Rebellion. Er zit geen toekomst meer in fossiele brandstoffen. ,,Het getuigt van ecologische waanzin en suïcidaal gedrag om te investeren in deze grootste vervuiler ter wereld.”    

In de giga-strandtekening, die vrijwilligers dit weekend op het strand aan de Brouwersdam maakten, zit in de grote O een zandloper verwerkt. Dat is het logo van Extinction Rebellion en symboliseert dat er nog maar een beperkte tijd is om het tij te keren. De beweging, die in 56 landen met 639 groepen actief is, houdt allerlei creatieve, vreedzame en soms ontwrichtende acties. De rebellen opereren in zelfstandige groepjes, waaronder de Zeeuwse tak.

Volledig scherm
De makers van de protestoproep van Extinction Rebellion Zeeland © Joop van Houdt