Volledig scherm
Surfplanken. © Wendy Wagenmakers

Projectontwikkelaar wil in gesprek met de windsurfers bij Brouwerseiland

ZIERIKZEE - Projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg wil - buiten de politieke arena - in gesprek met de windsurfers over compensatie van het door hen geclaimde verlies van vaarwater. Dat antwoordde wethouder Wout van den Berg gisteravond op een vraag van het CDA. "Ook LSD vroeg me al of partijen buiten het politieke traject nog bij elkaar kunnen komen.

Ik heb toen contact met de ontwikkelaars opgenomen en zij zijn daartoe bereid", aldus Van den Berg.

Wind uit de zeilen

Het luxe vakantieresort Brouwerseiland van Zeelenberg neemt de surfers straks letterlijk de wind uit de zeilen. Maandenlange onderhandelingen tussen Zeelenberg en een afvaardiging van de surfers hebben niets opgeleverd. Tijdens de commissievergadering vorige week kwam het tot harde confrontaties tussen de twee partijen.

"Zeelenberg blijkt zo professioneel om nog te willen praten na hetgeen is gepasseerd", merkte CDA-voorman Daniël Joppe op. SP-fractieleider Anita de Vos vroeg bij herhaling aan de wethouder waarom Zeelenberg dit doet. "Omdat ze buren worden", antwoordde Van den Berg. Maar dat wilde er bij De Vos niet in. "Het zijn de surfers die ruimte tot onderhandelen gaven. Brouwerseiland kapte dat af omdat ze simpelweg koppen hebben geteld in onze raad. De meerderheid is voor. Dus waarom zou je nog moeite doen om het met de surfers eens te worden?"

Miljoenenclaim

De discussie werd donderdag op gang gebracht door een motie van Alert! Die dwingt BenW om een mediator aan te stellen, in de hoop dat surfers en Zeelenberg het eens worden over compensatie. Jos Hoeijmakers van Alert! had het belang daarvan al eerder aangegeven. "Wij kunnen als raad niet meer terug. Dan krijgen we een miljoenenclaim aan onze broek. Er moet dus een compromis gevonden worden."

De motie van Alert! kreeg onvoldoende steun.