Volledig scherm
Prinses Beatrix is aangekomen in Oosterland. © Esme Soesman

Prinses Beatrix geniet van Zeeuwse Dag van het Paard in Sirjansland

SIRJANSLAND - Prinses Beatrix is gék op paarden. Zo gek, dat ze er zaterdag zelfs voor naar Sirjansland kwam. Om mee te genieten van de shows en demonstraties die werden gehouden voor de viering van de Zeeuwse Dag van het Paard.

Lotte Doeleman (9) uit Sirjansland moest huilen toen haar gevraagd werd of ze een bloemetje wilde geven aan prinses Beatrix tijdens de Zeeuwse Dag van het Paard. ,,Zo leuk vond ik het.” Het was in het echt nóg leuker dan ze had gedacht. ,,Ze was heel lief. Dat had ik niet verwacht.”

En stoer was prinses Beatrix ook. Niet alleen liep ze fier over het bloedhete veld bij Sirjansland, waar de vijftigste editie van de Zeeuwse Dag van het Paard werd gehouden. Ze nam ook nog eens de tijd, bij aankomst en vertrek, alle paarden, menners en ruiters in de piste persoonlijk te begroeten. ,,Magnifiek. Het was formidabel”, vat Andrie de Buck van de organisatie haar aanwezigheid na afloop samen.

Ongekende veiligheidsmaatregelen

Twee jaar geleden begon de club met voorbereidingen voor de jubileumeditie, want een bezoek van prinses Beatrix gaat gepaard met ‘ongekende veiligheidsmaatregelen’. Bovendien werd voor de gelegenheid ook een delegatie van het Koninklijk Staldepartement naar Sirjansland gehaald. ,,Dat was prachtig om te zien”, zegt Netty Groeneveld die met haar man Melis uit Dordrecht is gekomen om paarden te kijken. ,,De Zeeuwse Paardendag is het mooiste van Zeeland. Het is prachtig om te zien. De prestaties in de hitte. Ze zien er allemaal heel mooi uit. Ze doen allemaal hun best. Het is het hoogste niveau en zeker de paarden van de koninklijke stallen.”

De hitte zorgde voor wat afzeggingen onder deelnemers en uitgenodigde zorgcentra, die geen risico’s wilden nemen. Maar de warmte heeft geen problemen opgeleverd, meldt De Buck. ,,De vee-arts had glad niets te doen.” Nog amper afgebouwd is al zeker dat volgend jaar, het laatste weekend van juni, een nieuwe Zeeuwse Dag van het Paard wordt gehouden. Voorzitter Mat Weststrate roemt het samenkomen van jong en oud, van fokkers tot gebruikers en van vrijwilligers tot mensen die beroepsmatig met paarden bezig zijn. ,,Het is de passie voor paarden die ons verbindt. Door heel de provincie.”    

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement