Volledig scherm
Diederick Elenbaas en Lennart Zoeter ontwierpen de Competrashion. © Diederick Elenbaas en Lennart Zoeter

Pratende prullenbak moet verleiden tot het weggooien van al het afval

ZIERIKZEE - Het weggooien van afval moet zó leuk worden, dat er geen frommeltje meer te vinden zal zijn op schoolplein of festivalterrein.

HZ-studenten zwoegen op het ideale ontwerp. Hét prototype interactieve afvalbak staat in de Efteling en kent iedereen. Geen kind kan weerstand bieden aan de Holle Bolle Gijs, die bijna smeekt om meer papier. En toch heeft dit succesnummer nooit ergens breed navolging gevonden op straat. Tenminste, niet voor zover de studenten van de HZ Vlissingen hebben kunnen achterhalen in hun verkenning van deze markt.

Verrassende concepten

In opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland zijn 38 tweedejaars van de hogeschool met het concept aan de slag gegaan. Het levert verrassende concepten op, die vrijdag worden gepresenteerd.

Het winnende ontwerp (te beoordelen door een deskundige jury én het publiek) wordt daadwerkelijk gebouwd en in productie genomen. De winnende bak krijgt in veelvoud een plekje op scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman, danwel wordt ingezet tijdens grote festivals zoals Concert at Sea.

Spelletje

In de PZC van dinsdag een gesprek met de bedenkers van de Rubbish Cube vol lichtjes en geluiden en de Competrashion, die het weggooien van afval letterlijk een (computer)spelletje maakt.

Volledig scherm
Sibian Dui en Hasmik Zakarjan ontwierpen de pratende prullenbak met de naam Rubbish Cube. © Sibian Dui en Hasmik Zakarjan