Volledig scherm
© Wendy Wagenmakers

Plusklas daagt ook de slimmeriken uit

OOSTERLAND - Na de openbare scholen hebben nu ook de christelijke scholen op Schouwen-Duiveland een plusklas, voor slimme kinderen.

Op tafel staat een filosofiepot en in de kast liggen sudokupuzzels. Verder lijkt de plusklas op de Bogermanschool in Oosterland op het eerste oog niet heel anders dan ‘gewone’ klassen.

Meer uitgedaagd

Toch is die dat wel. De negentien kinderen van de Bogermanschool, de Pieter van Dijke school uit Bruinisse en de School met de Bijbel uit Nieuwerkerk krijgen er één ochtend in de week andere lessen dan hun klasgenoten. Een niveau hoger, zodat ze meer worden uitgedaagd.

En die uitdaging zit ‘m in kleine dingen. Op het moment dat Jaron zegt te balen van zijn zelfgemaakte ballonautootje, zegt zijn juf niet ‘volgende keer beter’. Nee, Janine Stouten vraagt hoe het komt dat zijn wagentje niet vooruitkomt en hoe hij ervoor kan zorgen dat het wél lukt. Jaron kijkt zijn juf aan en besluit: “Daar ga ik thuis over nadenken. Mag ik hem volgende week verbeteren?”

Hebreeuws en hunebedden

Kleine slimmeriken zijn het. De een wil Hebreeuws leren, de ander vraagt de leerkrachten het hemd van het lijf over hunebedden. Spreekbeurten van deze kinderen gaan niet over cavia’s of dolfijnen, maar over astronomie of scheepvaart in de zestiende eeuw. Voor de kinderen is het fijn om in een klas te zitten met kinderen die hen begrijpen. “In onze eigen klas gaat altijd alle aandacht naar kinderen die niet zo goed kunnen leren”, vertelt Julia, van de School met de Bijbel in Nieuwerkerk. “Als de juf een vraag stelt, mogen wij hem nooit beantwoorden. Jullie weten toch altijd alles, zegt ze dan.”

Volledig scherm
© Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
© Wendy Wagenmakers