Volledig scherm
Aanleg van de rotonde bij de Zandweg, in 2010. © Ronald den Dekker

Pleidooi uit Burgh-Haamstede om oude poldertracé nieuw leven in te blazen

BURGH-HAAMSTEDE - Vijf rotondes binnen twee kilometer aan de rand van hun dorp, dat zien ze niet zitten. Maar belangrijker nog, zeggen vier inwoners van Burgh-Haamstede: dat oude poldertracé was zo gek toch niet?

Om hun pleidooi kracht bij te zetten hebben de vier - Dick Meulblok, Jan Duin, Jacques Middelhoek en Piet Jan Landegent - flyers laten drukken, die deze week bij al hun dorpsgenoten in de bus vallen. Het zijn kant-en-klare bezwaarschriften tegen de aanleg van twee rotondes op de Kraaijensteinweg.

,,We hebben het de mensen maar gemakkelijk gemaakt", zegt woordvoerder Jacques Middelhoek. ,,Tot 24 september kan iedereen bezwaar indienen. Op deze flyer hoeven mensen enkel hun naam en adres  in te vullen en een handtekening te zetten. Voor wie geen postzegels heeft: bij de Albert Heijn komt een bus te staan, die wij leeghalen. De verzamelde flyers brengen we naar de gemeente."

Overlast

Op de flyer staat het bezwaar tegen de rotondes bij de afslagen Daleboutsweg en Westenschouwen uiteengezet: de aanleg zou een lapmiddel zijn waarvan Burgh-Haamstede en Westenschouwen 'nog twintig tot dertig jaar negatieve gevolgen zullen ondervinden'. ,,Een rotonde geeft veel geluidsoverlast", legt Middelhoek uit. ,,Dat weten de mensen die bij de Zandweg en de Roterij wonen, inmiddels ook."

En daar waar overlast is, redeneert Middelhoek, worden geen huizen gebouwd.  ,,Terwijl Burgh-Haamstede nota bene is aangewezen als groeikern. Maar we zitten dan helemaal vast tussen natuur in het noorden en rotondes in het zuiden."

Vrachtwagens

Want er liggen al twee rotondes en er zou er nóg eentje komen, op de aansluiting van de N57 op de N59. Op zich begrijpt Middelhoek best dat rotondes bijdragen aan de veiligheid. ,,Ik ben vrijwilliger bij de brandweer en ik heb regelmatig grote moeite om bij de kazerne te komen, puur omdat ik niet van de Hogeweg af kan. De Kraaijensteinweg moet zeker veiliger."

Quote

De boeren die het tracé destijds tegenhiel­den, zijn weg

Peter de Broekert

Maar dat kan ook anders. Liever zou het viertal zien dat het oude poldertracé wordt aangelegd: van de Stormvloedkering in een bijna rechte lijn naar Serooskerke. ,,Op die manier houden we het zware verkeer weg bij ons dorp en wordt de Kraaijensteinweg een recreatieverdeelweg. Dat zou terecht zijn, want met vrachtwagens die van de Botlek naar Vlissingen-Oost rijden, heeft Burgh-Haamstede toch niks te maken."

Het tracé zou lopen door de landerijen van onder meer Cees-Jan Kooman en Peter de Broekert. Die willen best praten over verkoop van hun grond. ,,De boeren die het tracé destijds tegenhielden, zijn weg", vertelt De Broekert. ,,En wij zitten nu toch al klem."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement