Volledig scherm
Impressie van het plan voor Brouwerseiland. Op de achtergrond ligt Schouwen. © Zeelenberg Architectuur

Plan voor Brouwerseiland onder vuur bij Raad van State


DEN HAAG - Verkeerde plek, slecht voor de natuur en helemaal niet zo bijzonder als wordt voorgespiegeld. Tegenstanders van Brouwerseiland herhaalden woensdag bij de Raad van State hun grieven tegen de komst van het recreatieproject aan de Brouwersdam. De kritische vragen van de rechters leken een steuntje in de rug. 

Ontwikkelaar Brouwerseiland bv wil tegen het zuidelijke deel van de Brouwersdam, bij Scharendijke, in de Grevelingen eilandjes met ruim driehonderd luxe villa's aanleggen. De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland keurde het plan vorig jaar juni goed. Tot grote schrik van onder meer natuurclubs en watersporters. Die stapten naar de Raad van State om het initiatief tegen te houden. 

Kritische vragen

Volledig scherm
De gemeente Schouwen-Duiveland keurde vorig jaar het plan voor Brouwerseiland goed, ondanks protesten bij het gemeentehuis. © Marieke Mandemaker

Woensdag was in Den Haag de eerste van twee zittingsdagen. De tegenstanders herhaalden hun bezwaren en maakten het, gesteund door kritische vragen van de rechters, de initiatiefnemers best lastig. Zo ging de Raad van State in op de beoogde locatie. De Brouwersdam is immers een zeewering, en het ministerie mag alleen toestemming geven om daar te bouwen als een project 'innovatief' is en er een 'groot maatschappelijk belang' mee is gediend. Woordvoerders van het ministerie en van Brouwerseiland hadden op de zitting moeite om duidelijk te maken waarom het project zo bijzonder en vernieuwend is. Ze wezen er wel op dat het duurzaam en energieneutraal wordt uitgevoerd, en dat de waterkwaliteit in de Grevelingen erop vooruit gaat. 

Quote

Duizenden surfers moeten het veld ruimen om driehon­derd huisjesbe­zit­ters een plezier te doen

Jitske van Popering

Tegenstanders zien het bijzondere aspect niet: volgens hen gaat het om het zoveelste recreatiepark aan de Zeeuwse kust. Gert-Jan Trompetter van de Zeeuwse Milieufederatie sprak van ‘knutselnatuur’ die op de verkeerde plek is gepland. ,,Dit is de beste plek om in de dam een getijdeninlaat te maken, maar juist daar komen straks eilanden met villa's." Daarnaast is de plek ook nog eens de beste 'windlocatie' van de regio en zelfs één van de beste van Nederland, vulde Jitske van Popering namens watersporters aan. ,,De wind is er door de ligging van de dam perfect voor surfers. Er worden niet voor niets Europese- en wereldkampioenschappen gehouden. En nu lijkt het erop dat duizenden surfers het veld moeten ruimen om driehonderd huisjesbezitters een plezier te doen." 

Water bij de wijn

Volledig scherm
De toekomstige plek van Brouwerseiland is nu een landelijk bekende 'hotspot' voor surfers. © Marcel Modde

Woordvoerders van de gemeente Schouwen-Duiveland en ontwikkelaar Brouwersdam deden nog tijdens de zitting water bij de wijn. Zo wil Schouwen-Duiveland ervoor zorgen dat het nieuwe strand bij Brouwerseiland straks door middel van een pad openbaar toegankelijk wordt. En de ontwikkelaar wilde wel toezeggen op die plek geen bomen te planten, zodat de wind daar niet te veel wordt tegengehouden. Van Popering reageerde verbaasd. ,,We praten al sinds 2015 hierover, en al die tijd kon er niets veranderd worden. Nu staan we voor de rechter en is er opeens van alles mogelijk."

Overigens was ze niet tevreden met de toezeggingen. ,,Het is zeshonderd meter lopen naar dat strand. Dat is ver met zwaar surfmateriaal." De rechtszaak gaat donderdag verder.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement