Pieter Zeeman stuurt zeven leerlingen van school wegens drugsgebruik

Poll | videoZIERIKZEE - Zeven leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zijn van school gestuurd. De jongens in de leeftijd van 14 tot 17 jaar gingen zich volgens rector Peter van der Gaag te buiten aan gebruik van softdrugs. 

Poll

School in Zierikzee straft drugsleerlingen te zwaar

  • Eens (17%)
  • Oneens (83%)
3232 stemmen

De groep hield zich niet meer aan het gezag op school en was ook intimiderend naar andere leerlingen, verklaart Van der Gaag de zware ordemaatregel. De school heeft er voor gezorgd dat de jongeren worden opgevangen binnen het hulpcircuit en via een andere weg ook aan een diploma kunnen worden geholpen.

Volledig scherm
Rector Peter van der Gaag van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee © Dirk-Jan Gjeltema

Met de maatregel heeft de Pieter Zeeman een duidelijke grens getrokken van de tolerantie binnen de school, geeft Van der Gaag aan. ,,In die zin is dit is een trendbreuk. We geven hiermee een duidelijk signaal, ook naar anderen toe, dat we dergelijk gedrag niet meer gedogen.”

Dealen

De rector zegt geen keihard bewijs te hebben dat de jongeren binnen school ook handelden in drugs. ,,Wel dat ze het aan elkaar doorgaven en zo, maar ik kan niet zeggen of ze daar ook commercieel wijzer van werden.” Vanuit auto’s op de straat voor de scholengemeenschap wordt vaker gedeald. De groep hield zich op bij de ingang van het schoolterrein aan de Laan van Saint Hilaire. Andere leerlingen ervoeren het als onveilig wanneer ze daar langs moesten, aldus Van der Gaag. ,,Ik ben daar een tijdje met de teamleider van het vmbo gaan staan om in gesprek te komen met die jongeren. Maar belangrijker nog, om de andere leerlingen weer het gevoel te geven dat ze gewoon veilig naar binnen kunnen.”

De maatregel komt niet geheel uit de lucht vallen. Maart vorig jaar voerde de schoolleiding een controle uit met drie drugshonden bij de kluisjes van de leerlingen. Enkelen meldden zich nog vóór de controle. In een aantal andere kluisjes werd eveneens softdrugs gevonden. Die leerlingen zijn toen doorgestuurd naar Indigo verslavingszorg en het maatschappelijk werk voor hulp. Onder hen waren ook al een paar jongens van de huidige groep van zeven. 

Grens

De zeven weggestuurde leerlingen hebben nu de uiterste grens overschreden, geeft Van der Gaag aan. Wat daarbij meespeelde, is dat de jongens niet meer wilden luisteren naar docenten en conciërges en binnen school hun eigen gang gingen. De rector heeft zijn besluit in de week voor de kerstvakantie genomen in overleg met de gemeente, maatschappelijk werk, Indigo, de schoolarts, de onderwijsinspectie en de politie. Naar aanleiding van de zaak heeft de politie een jeugdagent aangesteld, die zich dagelijks met de jongerenproblematiek op Schouwen-Duiveland gaat bezighouden. De school heeft dinsdag alle ouders geïnformeerd.

Van der Gaag heeft niet de illusie dat met deze zeven gelijk ook het softdrugsgebruik op de Pieter Zeeman is uitgebannen. ,,We weten dat het meer gebeurt. Maar dit  is dan ook een duidelijk signaal naar anderen.” Hij neemt de Hugo de Grootschool in Rotterdam-Zuid als voorbeeld, waar zijn collega Eric van 't Zelfde ‘extreem heeft ingegrepen'. ,,Dat is nu een excellente school.”

In 2016 maakte de PZC een reportage over het problematische drank- en drugsgebruik van jongeren op Schouwen-Duiveland. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement