Volledig scherm
Drie van de pakweg zevenhonderd herten op de Haringvreter. Hun aantal moet terug naar ongeveer 150. © Cris Sohier

Partij voor Zeeland: overschot aan herten op Haringvreter is gevolg van wanbeheer

MIDDELBURG - Als een veeboer zo met z'n dieren omgaat als Staatsbosbeheer met de herten op de Haringvreter, zou die boer al lang een proces-verbaal aan z'n broek hebben. Dat concludeert de Partij voor Zeeland, die niet begrijpt hoe er zó’n overschot aan herten op het eilandje kon ontstaan. De Statenfractie wil opheldering van het dagelijks provinciebestuur. 

Beheerder Staatsbosbeheer begint dit najaar met afschot van honderden herten op het eiland in het Veerse Meer. Er leven er nu zo'n zevenhonderd, terwijl al twee jaar geleden uit onderzoek bleek dat er eigenlijk maar plaats is voor nog geen honderd exemplaren. Maar sindsdien nam hun aantal met nog eens vierhonderd toe. 

Staatsbosbeheer kreeg pas begin dit jaar toestemming van de provincie voor afschot, geeft die organisatie aan. Dat deed Statenlid François Babijn in de pen klimmen. Klopt dat, wil hij weten van Gedeputeerde Staten, en zo ja: hoe kan dat? 

Babijn, die spreekt van een ‘wanbeheer’ met ‘dierenleed en ernstige schade’ als gevolg, wil ook weten wat GS gaan doen om dit soort misstanden in de toekomst te voorkomen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement