De nieuwe zone voor vergunninghouders op het gratis parkeerterrein aan de Hoofdpoortstraat in Zierikzee
Volledig scherm
De nieuwe zone voor vergunninghouders op het gratis parkeerterrein aan de Hoofdpoortstraat in Zierikzee © Marcel Modde

Parkeerbeleid Zierikzee leidt tot discussies

ZIERIKZEE - Het gemeentelijk parkeerbeleid in Zierikzee ligt onder vuur. Bewoners en bezoekers hebben kritiek op de onduidelijkheid rond de deels gratis parkeerplaats aan de Hoofdpoortstraat. Ook het strenge optreden tegen parkeren in smalle straatjes in het Havenkwartier stuit sommigen tegen de borst.

Jeroen Goedegebuure is op de Facebookpagina ZierikNieuws een discussie begonnen naar aanleiding van een bekeuring (140 euro) die hij kreeg voor het parkeren in de Venkelstaat, waar hij woont. Op een foto bij het bericht is te zien dat de auto strak tegen het stoepje staat. Volgens de gemeentelijke handhavers blijft er evenwel te weinig ruimte over voor een brandweerwagen of ziekenauto. De handhavers hebben het meetlint er bij gepakt. De doorgang moet minimaal 2,5 meter breed zijn. Dat was niet het geval en dus werd de bekeuring uitgeschreven.

Burgemeester Gerard Rabelink benadrukt in een reactie dat alle bewoners van het Havenkwartier zijn gewaarschuwd voor het strengere optreden. Vorige maand werd huis-aan-huis een brief en flyer in de bus gedaan, in het gebied tussen de Oude Haven, Poststraat en Nieuwe Haven. ,,Daarin hebben we duidelijk gemaakt dat we eerst een waarschuwing zullen geven. En blijft het probleem zich herhalen, dan komt er een moment dat er geverbaliseerd gaat worden.”

Meetlint gaat niet te ver

Rabelink vindt het niet te ver gaan dat handhavers een meetlint hanteren om te kijken of er genoeg ruimte over blijft. ,,Ik ga niet over de uitvoering. Maar als ze dat doen, dan nemen ze hun verantwoordelijkheid om te kijken wat de praktijksituatie betekent voor een hulpverleningsvoertuig dat er langs moet. Want stel dát het een keer fout -en dat hebben we daar al eens bijna aan de hand gehad- dan is de wereld hélemaal te klein", verdedigt de burgemeester dit optreden.

Verontwaardigd zijn ook de reacties op het deels reserveren van parkeerruimte voor vergunninghouders op het terrein aan de Hoofdpoortstraat. Sinds kort zijn in het stuk direct links bij de ingang 31 plekken gereserveerd voor bewoners met een vergunning. Het overgrote verdere deel van het terrein is gratis parkeren. De hoek voor vergunninghouders is gemarkeerd met twee witte strepen dwars over het asfalt en twee borden met tekst in verschillende talen. ,,Ik zie niet hoe we dat nog duidelijker zouden kunnen aangeven", pareert verkeerswethouder Ankie Smit de kritiek van inwoners zonder vergunning en bezoekers.

Verwijzing naar gratis parkeerplaats

Het misverstand zit in de verwijzing naar de gratis parkeerplaatsen in Zierikzee. Smit is niet van plan dat aan te passen. ,,Op de borden ter plekke staat klip en klaar dat die zone voor vergunninghouders is. Wat zou je daar dan nóg meer aan moeten doen?”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement