Volledig scherm
Annette Kastelein uit Burgh-Haamstede blaast de Outward Bound school nieuw leven in. Met een team instructeurs organiseert ze expedities op Zeeuwse wateren, waarbij jongeren zowel fysiek en psychisch uitgedaad worden.Dirk-Jan Gjeltema

Outward Bound terug op Schouwen

RENESSE - In veel landen gaan pubers de wildernis in met Outward Bound. De expeditie hoort bij de weg naar volwassenheid.

In Nederland washet er ook, tot het in de jaren negentig verwaterde. Annette Kastelein uit Burgh-Haamstede blaast de opleiding nieuw leven in.

Jongens die bezweet de zeilen hijsen, die samen rennen door het landgoed van Slot Moermond. Van de Outward Bound School bestaan sfeervolle Polygoonbeelden. Zo intensief als in de zestiger jaren wordt het niet meer, maar een excursie die jongeren lichamelijk en psychisch uitdaagt past goed in deze tijd, vindt Annette Kastelein, die de Nederlandse afdeling van Outward Bound heeft heropgericht. "Scholen zijn tegenwoordig zó gefocust op theorie, dat vaardigheden als creatief denken, samenwerken en oplossingsgericht werken vaak worden vergeten. Terwijl bedrijven díe juist willen."

Kastelein verwierf de Nederlandse licentie van Outward Bound, begon aan de opleiding outdoor education en haalde Outward Bound-instructeurs uit Australië, Afrika en België hierheen om een team te vormen. Ze praat met scholen door heel Nederland om deelnemers te werven en huurt klippers, waaronder de Mathilde in Bruinisse, om met groepen het water op te gaan.

De eerste groepen hebben volgens Kastelein gemeld. "Met Pasen beginnen we met de eerste, in juli met de tweede. En ik ben bezig een programma in elkaar te draaien voor een groep Chinese studenten, die drie weken blijven."

Morgen het hele verhaal in de PZC.