Volledig scherm
PREMIUM
Gemeente-archivaris Ineke van den Broek in het 70 strekkende meter weeskamerarchief van Zierikzee. Alle weesboeken worden gedigitaliseerd. © DirkJan Gjeltema

Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht

ZIERIKZEE - Het historisch waardevolle archief van Zierikzee heeft weer een geheim prijsgegeven. Alle privileges die de stad in de periode 1275 tot 1807 kreeg van keizers, hertogen en graven zijn in een leesbaar handschrift overgeschreven. Het gaat om meer dan 850 stukken, veelal op perkament en voorzien van de meest prachtige zegels. ,,Kunststukjes op zich”, zegt gemeentearchivaris Ineke van den Broek.

Vijf jaar tijd vergde het monnikenwerk van Henri Brandenburg en Ad Berends. Ze werden maandagavond voor hun inzet uitgeroepen tot ‘vrijwilliger van het jaar’. De documenten bieden volgens Van den Broek houvast over de ontwikkeling van het ooit machtige Zierikzee en zegt daarmee ook iets over de landsgeschiedenis. ,,Keizer Maximiliaan, Karel de Grote, noem maar op, al die Habsburgers en Bourgondiërs komen langs. En dat ligt gewoon allemaal hier, in ons gemeente-archief, in bewaring.”

  1. Veroorzaker dodelijk motorongeluk Schuddebeurs moet terug naar de gevangenis
    PREMIUM

    Veroorza­ker dodelijk motoronge­luk Schudde­beurs moet terug naar de gevangenis

    NOORDGOUWE - Een 47-jarige man uit Middelburg is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf en een rijontzegging van tien jaar. De man kroop in 2016 dronken en zonder geldig rijbewijs achter het stuur van zijn bestelauto en veroorzaakte bij Schuddebeurs een botsing. Daarbij kwam de 29-jarige motorrijdster Kirsten van den Oever om het leven. Haar vriend, die achterop zat, raakte zwaargewond.