Ontwikkelaar Brouwerseiland wil best rekening houden met natuur
DEN HAAG - De ontwikkelaar van recreatieplan Brouwerseiland wil bij de aanleg van eilandjes in de Grevelingen extra rekening houden met de natuur. Dat bleek donderdag bij de Raad van State. Tegenstanders zijn niet onder de indruk.
Initiatiefnemer Brouwerseiland BV wil in de Grevelingen, tegen de Brouwersdam, een recreatiepark met onder meer driehonderd luxe woningen en een jachthaven aanleggen. Die moet bestaan uit meerdere eilandjes. De gemeente Schouwen-Duiveland keurde het plan vorig jaar goed, waarna tegenstanders naar de Raad van State stapten. Donderdag was in Den Haag de tweede en laatste zittingsdag.
Een argument van milieuorganisaties tegen de komst van Brouwerseiland is de overlast voor de natuur tijdens de aanleg. Voor de aanleg van de eilanden is veel zand nodig, en de aanvoer daarvan per schip zou verstorend werken voor vogels en zeehonden. Een vertegenwoordiger van Brouwerseiland BV liet tijdens de zitting echter weten dat het meeste zand via leidingen zal worden aangevoerd. Alleen gedurende achttien weken in en rond de zomer komen er schepen tot aan de kust - maximaal zes per dag.
Het konijn uit de hoge hoed leek bedoeld om tegenstanders wat wind uit de zeilen te nemen. Die bleken echter niet tevreden met de toezegging. Ook in de zomer zullen de schepen zeehonden verstoren en verjagen, vrezen ze. En juist dan hebben die dieren pups. De advocate van de ontwikkelaar wees er op haar beurt op dat zeehonden ook geen last hebben van de zandopspuitingen die regelmatig op de stranden plaatsvinden.
Fuut
De Raad van State ging donderdag ook dieper in op andere bezwaren van natuurorganisaties. De Zeeuwse Milieufederatie en de Natuur- en Vogelwacht vrezen aantasting van beschermde vogelsoorten, zoals de fuut. Die zou straks last krijgen van de schepen die dagelijks van en naar de nieuwe jachthaven varen. En tijdens de aanleg van het eiland zouden vogels en vissen door de vertroebeling van het water moeilijk aan eten kunnen komen.
Recreatiewoningen vallen zeker niet onder 'groot maatschappelijk belang'
Rob Trompetter, Zeeuwse Milieufederatie
Grootste struikelblok voor de tegenstanders is dat een deel van het plangebied (zo'n 5,6 hectare) in Natura-2000-gebied ligt. Volgens Rob Trompetter van de Zeeuwse Milieufederatie mag in zo'n beschermd natuurgebied alleen worden gebouwd als daar een 'groot maatschappelijk belang' mee is gemoeid. ,,En daar vallen recreatiewoningen zeker niet onder", vond Trompetter. Of het plan haalbaar is als dat bewuste stuk niet wordt gebruikt - er blijft dan nog steeds zo'n vijftig hectare over - werd niet duidelijk.
Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer