Volledig scherm
Het oude kerkgebouw aan het Zwarte Plein in Scharendijke wacht al vele jaren op een andere bestemming. © archieffoto DirkJan Gjeltema

Onderzoek naar andere functie en behoud ongebruikte kerken op Schouwen-Duiveland

ZIERIKZEE - De gemeente Schouwen-Duiveland komt met een kerkenvisie voor het behoud van religieus erfgoed. Bekeken wordt welke andere functies mogelijk zijn voor de gebouwen waar geen erediensten meer wordt gehouden.

Het Rijk stimuleert het opstellen van een kerkenvisie door geld beschikbaar te stellen voor het onderzoek. Voor Schouwen-Duiveland ligt 75.000 euro klaar, mits het verzoek voor 15 juni wordt ingediend. Daar is nog geen gebruik van gemaakt en dus hebben SGP en PvdA gezamenlijk het initiatief genomen burgemeester en wethouders achter de broek te zitten.

Binnen Zeeland zijn de gemeenten Sluis, Reimerswaal, Goes en Borsele al wel in actie gekomen op dit front. Erfgoed Zeeland heeft alle Zeeuwse kerken reeds in kaart gebracht. De organisatie stelt haar kennis beschikbaar voor gemeenten die een toekomstplan willen opstellen voor het behoud van de vaak beeldbepalende gebouwen in stad of dorp. 

Verbondenheid

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland - SGP en PvdA voorop - maakt de weg vrij voor de toepassing van meerdere functies, ‘die de sociale verbondenheid in een kern of wijk kunnen verbeteren’. Inwoners moeten worden betrokken bij de plannen voor een nieuwe bestemming van een oude kerk, zo is raadsbreed de opvatting.

De kerkenvisie zou ook de leidraad moeten vormen voor ‘weloverwogen keuzes’ welke gebouwen wel en welke niet in aanmerking komen voor een eventuele subsidie. Als volgende stap wil de raad ook een behoudplan opstellen voor ander bijzonder cultureel bezit op Schouwen-Duiveland, zoals molens, boerderijen, maritiem en industrieel erfgoed.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement