Volledig scherm
© Thinkstock

Norovirus breekt ook uit in verpleeghuis Zierikzee: tien mensen besmet

ZIERIKZEE - Ook in verpleeghuis Cornelia in Zierikzee is deze week het norovirus uitgebroken. Het gaat, net als in verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen, om een afdeling waarop mensen met dementie wonen. Vier bewoners en zes medewerkers van zorgorganisatie Allévo zijn besmet.

Donderdagochtend werd de eerste medewerker ziek, afgelopen nacht de eerste bewoner. De afdeling ‘Zandplaat’ is gesloten, wat betekent dat er geen bezoek komt en bewoners de afdeling niet verlaten behalve in noodzakelijke gevallen. 

Het norovirus is een zeer besmettelijke vorm van buikgriep. Noro kan voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en groente en fruit. Klachten treden meestal vrij snel na besmetting op en variëren van misselijkheid tot heftig braken en diarree. Vaak gaan de symptomen vanzelf over na een aantal dagen.

Jaarlijks zijn er zo’n half miljoen besmettingen met het norovirus, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor ouderen met een verzwakt immuunsysteem kan de buikgriep - met diarree en braken als symptomen - gevaarlijk zijn vanwege uitdroging. Er zijn geen inentingen of medicijnen om infectie ervan te voorkomen.