Een zwanentas.
Volledig scherm
Een zwanentas. © Stichting Dierenhulp

Noodoproep Dierenambulance Schouwen-Duiveland, want het einde dreigt

ZIERIKZEE - Door een tekort aan vrijwilligers kan de Dierenambulance op Schouwen-Duiveland in de toekomst misschien geen hulp meer bieden aan dieren. 

Ria Engelen (79) is één van de oprichters van de Dierenambulance en nog steeds bestuurder. Niet in de ambulances zelf, maar van de stichting. ,,Vanwege mijn fysieke gesteldheid rijd ik niet meer. Vroeger reed ik veel in de nachtelijke uren.”

Ze verklaart waarom de situatie nu zo nijpend is. ,,Om persoonlijke redenen zijn drie chauffeurs weggevallen. Dat hakt erin. Het is moeilijk om de roosters te dichten. Sommige mensen rijden nu dubbele diensten, tot wel 2 à 3 keer in de week. Dan is het niet meer leuk om te doen. In de nacht doen we alleen spoedgevallen, alleen aangereden dieren. Dus niet poesjes die ergens in de tuin lopen of een vogel in een vensterbank, die daar normaal niet zit.”

Nog veel meer mensen nodig

Het team van de Dierenambulance bestaat nu uit zeventien vrijwilligers, het bestuur meegerekend. ,, Mensen denken dat ons werk leuk werk met diertjes is. Maar dat is niet zo. Je ziet de andere kanten van dieren”, aldus Engelen. Op de noodoproep reageerden veel mensen, ook van buiten het eiland. Inmiddels zijn er drie, twee chauffeurs en één bijrijder, uitgenodigd voor een kennismaking. ,,Ze moeten het uiteraard eerst wel zien zitten om mee te doen. Het gaat om een paar aanmeldingen, maar het blijft nog allemaal heel krap. We hebben echt nog veel meer mensen nodig.”  

Ria Engelen vreest de aanstormende lente. ,,Het is nu de stilte voor de storm. De jonge vogeltjes, konijnen en haasjes komen er aan. Dieren die straks hulp nodig hebben. Een dier kan niet altijd voor zichzelf opkomen.”

De dierenambulance helpt ook zwanen.
Volledig scherm
De dierenambulance helpt ook zwanen. © Stichting Dierenhulp