Volledig scherm
De Ronde Weel in Zierikzee © Dirk Jan Gjeltema

Nog even geen actie bij stinkende Ronde Weel in Zierikzee

ZIERIKZEE - De Ronde Weel in Zierikzee wordt voorlopig ongemoeid gelaten. Wel gaat de gemeente Schouwen-Duiveland met waterschap Scheldestromen in gesprek om te kijken hoe de waterkwaliteit van de stinkput aan de Koning Gustaafweg kan worden verbeterd.

Uit onderzoek van B-WARE blijkt dat het watertje grotendeels zuurstofloos is. (in de zomer van 2018 zelfs even volledig) Dat zijn perfecte omstandigheden voor de vorming van sulfide; een gas dat naar rotte eieren ruikt. Twee of drie keer per jaar stinkt het er verschrikkelijk, maar vorig jaar deed het dat voor lange tijd. Door het storten van grond in de weel kwam het slib toen in beroering en trok de sulfide naar de oppervlakte. 

Na overleg met omwonenden is besloten geen maatregelen te treffen die mogelijk stank- en gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het weghalen van de sliblaag is technisch lastig en levert een tijdje veel overlast op. Ook symptoombestrijding door het toevoegen van zuurstof of ijzer is een optie, maar over die methode is nog niet veel bekend. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement