Volledig scherm
Archief: Toeristenmarkt © Foto organisatie

Nieuwe Toeristenmarkt Zierikzee vroegtijdig ter ziele

ZIERIKZEE - De organisator van de wekelijkse toeristenmarkten in Zierikzee heeft het contract met ondernemersvereniging InZzee met onmiddellijke ingang verbroken. 

Volgens voorzitter Lucie Krans van InZzee speelt ziekte van één van de twee partners achter organisatiebureau Stolk en Stolk uit Kats een belangrijke rol in het onverwachte besluit. Ook heeft Stolk last van de weinige medewerking die ze van de ondernemers zelf zegt te krijgen, aldus Krans.

De breuk kan niet op een vervelender moment komen. De nieuwe serie toeristenmarkten is net begonnen en er stonden er nog vijf op stapel voor dit seizoen. ,,We zitten een beetje met onze handen in het haar", zegt Krans. Om de continuïteit niet in gevaar te brengen, grijpt InZzee terug op het organisatiebureau van vorige edities. Kroko kreeg dit jaar de wacht aangezegd, omdat de ondernemers in Zierikzee iets nieuws wilden. ,,Niet meer van het zelfde zoals je net zo goed op zomermarkten in Renesse en Burgh-Haamstede ziet."

'Mensen willen alles gelijk'

De opvolger van Kroko had ingezet op een kleinschalige opzet rond een wekelijks wisselend centraal thema. Met name die kleinschaligheid kwam Stolk na twee edities op een berg kritiek te staan van inwoners en trouwe bezoekers. Ook dat heeft meegespeeld in het besluit van Stolk om de stekker er tussentijds uit te trekken, aldus Krans. 

Ze heeft wel enige begrip voor de criticasters, maar betreurt het evenzeer dat de nieuwe opzet nog geen eerlijke kans heeft gehad om te aarden. ,,Het valt bezoekers in eerste instantie op dat er in plaats van 140 kramen nu maar 35 staan. Maar het is ook de bedoeling dat zo'n themamarkt elk jaar een beetje groeit. En je moet ergens de basis leggen. Maar ja goed, de mensen willen alles gelijk hè."

'Ze gaan allemaal door'

De bedoeling is dat de eerstkomende twee geplande themamarkten in ieder geval doorgaan zoals gepland, aangevuld met een markt door Kroko die daar bij aansluit. ,,Maar dan wel met goede afspraken", zegt Krans. 

De ondernemers willen liever niet dat er kramen komen met spullen die ook gewoon in de lokale winkels verkrijgbaar zijn. Hoe de laatste drie markten in de zomervakantie er komen uit te zien, is nu nog onduidelijk. ,,Maar ze gaan hoe dan ook allemaal door", verzekert de voorzitter van InZzee. Van Stolk was niemand bereikbaar voor een reactie op het besluit

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement