Volledig scherm
Stemmen voor de nieuwe voorzitter. Dat werd Luit Ezinga. © Marcel Modde

Nieuwe start voor ondernemers Zierikzee

ZIERIKZEE - Het moet maar eens uit zijn met dat onderlinge gekissebis. Hoog tijd om de schouders gezamenlijk onder dat prachtige Zierikzee te zetten en er vooral samen iets moois van te maken.  Die oproep deed Luit Ezinga woensdagavond aan de leden van ondernemersvereniging InZzee, teneinde zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van het bestuur kracht bij te zetten.

Het is bijna traditie onder de Zierikzeese middenstanders: er mankeert altijd wel iets en als puntje bij paaltje komt is de samenwerking ver te zoeken. Dat was ook Ezinga niet ontgaan. ,,Als club staan jullie er niet goed op", begon de gewezen voorzitter van (onder meer) de Kamer van Koophandel Nederland, Horeca Nederland en de SER Zeeland zijn betoog in de Nieuwe Kerk. ,,Maar Zierikzee is zo'n mooie stad. We moeten toch in staat zijn daar met elkaar iets  leuks van te maken? Je moet ook niet alleen kijken wat het bestuur voor jou kan doen", parafraseerde Ezinga het legendarische credo van president Kennedy.  ,,Als ondernemer moet je ook kijken wat jij zelf kunt doen voor die binnenstad."

Ezinga werd uiteindelijk met één stem tegen gekozen als opvolger van Lucie Krans. Staande de vergadering meldden zich spontaan ook twee nieuwe bestuursleden, om te voorzien in de overige vacatures die waren ontstaan en kan de geplaagde ondernemersvereniging binnen de bedrijfsinvesteringszone (BIZ) in nieuwe start maken.

InZzee heeft voor dit jaar voor zo'n 22.500 euro aan evenementen in de begroting opgenomen. Ongeveer een even zo groot bedrag staat nog ingeboekt als 'onvoorzien'. Het bestuur wil flink uitpakken met diverse activiteiten in 2018. Voor de toeristendagen in het hoogseizoen wordt weer de samenwerking gezocht met Kroko. Het evenementenbureau was vorig jaar aanvankelijk aan de kant geschoven, omdat InZee meer kwaliteit en minder van het zelfde wilde in Zierikzee. De nieuwe organisatie stelde echter teleur en Kroko werd inderhaast alsnog ingevlogen om de zomermarkten op dinsdag te redden. Wel is het de bedoeling de Kroko-markt in 2018 met een thema-gerichte aanpak per marktdag naar een hoger niveau te tillen. 

Potverteren

Het budget van InZzee wordt gevormd door de verplichte inkomsten van de leden binnen de BIZ (zo'n 45.000 euro) plus een jaarlijks subsidie (25.000 euro) van de gemeente. Tijdens de tumultueus verlopen vorige vergadering 22 november klonk onder meer het verwijt dat de vereniging te weinig geld investeerde in activiteiten in de binnenstad en zich schuldig zou maken aan potverteren. Op de jaarrekening die toen werd gepresenteerd, prijkte een bedrag van krap 60.000 euro dat zou overschieten in 2017. Dat bezorgde wethouder Wout van den Berg 'kromme tenen'. Volgens de penningmeester lag toen echter ook al het plan voor de Dickensdagen in december klaar en is aan het eind van de rit toch nog meer met het budget gedaan dan het zich op het eerste gezicht liet aanzien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement