Volledig scherm
Sloop surfcentrum © Wendy Wagenmakers

Nieuw surfcentrum aan de Grevelingen

BROUWERSDAM - Het surfcentrum aan de Brouwersdam dat de toekomst somber zegt in te zien als de plannen voor Brouwerseiland doorgaan, is tegen de vlakte.

Over een half jaar staat er een nieuw gebouw. Ontworpen door Zeelenberg Architectuur, ook de ontwerper van Brouwerseiland.

Dat klinkt gekker dan het is, vertelt eigenaar Uwe Jendrusch. "We zijn al jaren bezig met plannen voor een nieuw surfcentrum. Zeelenberg heeft drie jaar geleden onze beachlodges getekend. Zijn kinderen hebben bij mij surflessen gevolgd, ze zijn klant in mijn surfshop. Het contact is altijd goed geweest. Alleen, zijn plan voor Brouwerseiland vind ik niks."

Daar veranderen mooie tekeningen niets aan. "We willen echt dat hij zijn plannen aanpast. Er zijn allerlei mogelijkheden om de surfers meer ruimte te geven. Brouwerseiland BV heeft ons en de windsurfers pas uitgenodigd voor een gesprek. De afspraak is gemaakt."

Als Brouwerseiland doorgaat, is het gedaan met het surfcentrum, zo waarschuwde Jendrusch een maand geleden. Dat zegt hij nog. "Maar moet ik na 25 jaar stoppen omdat iemand mijn werk dwarsboomt? Nee, dat doe ik niet. Ik ben zestig. Ik moet gaan nadenken over wat ik wil. Onze oudste zoon Rick, die op deze plek is geboren, is nu nog volop bezig met surfkampioenschappen maar wil te zijner tijd het bedrijf overnemen. Ook daarom wil ik het goed achterlaten."

Door te verbouwen, kan het bedrijf bovendien een ommezwaai maken, mocht dat nodig zijn. "De kleine surfkom raken we niet kwijt, dus de schoolreisjes ook niet. Dan zetten we daar meer op in. Of op uitbreiding van de zeillessen."

Na dat kwarteeuw was renovatie ook gewoon nódig, legt Jendrusch uit. "Nu we die beachlodges erbij hebben, en dus in totaal 130 mensen kunnen laten slapen, is het restaurant veel te klein geworden. Net als de surfshop en de receptie. Ons bedrijf groeit. Het nieuwe gebouw wordt twee keer zo groot."

De witte bakstenen, die Jendrusch begin jaren negentig moest gebruiken omdat Port Zélande die ook had, komen niet meer terug. "Het nieuwe gebouw krijgt veel glas en industriële elementen. In april is het nieuwe gebouw klaar. Dat moet ook wel, want we zijn voor het nieuwe seizoen al voor zeventig procent volgeboekt."

Volledig scherm
Sloop surfcentrum © Wendy Wagenmakers
Volledig scherm
Impressie van het nieuwe surfcentrum op de Brouwersdam, dat wordt gebouwd door Zeelenberg Architectuur.