Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuw poppodium Zierikzee heeft beroepskracht nodig

ZIERIKZEE - Wil een nieuw poppodium in Zierikzee exploitabel zijn, dan moeten er per jaar  veertig concerten worden georganiseerd, die tussen acht- en tienduizend bezoekers trekken. 

Volgens voorzitter Swen Blikman van het huidige podium Brogum is dit gemakkelijk haalbaar.  Peter Koppen van LAgroep, die de haalbaarheid van een Schouws poppodium  onderzoekt, zegt dat daarbij 'wel enige mate van professionele ondersteuning nodig' is.  Volgens Koppen is ook wel duidelijk dat het 'helemaal zonder extra subsidie' niet gaat lukken deze doelstelling te halen.

Koppen presenteerde zijn onderzoek donderdagavond in de gemeenteraad. VVD-raadslid Corine den Baars sprak haar zorg uit over de verdringing die optreedt als alle popmuziek voortaan op het nieuwe podium wordt uitgevoerd, zoals Koppen in zijn onderzoek aanbeveelt. ,,Het gaat me daarbij niet om commerciële zalen, maar om de Nieuwe Kerk en vooral de Campus Cultura die een paar jaar geleden met ons geld is opgetuigd." 

Publieksonderzoek

Guusje Poot (LSD) wilde weten of de bevolking is gevraagd naar de behoefte aan een nieuw poppodium. Koppen antwoordde dat daar niet voor is gekozen. ,,Wij hebben met zeven stakeholders gesproken, waaronder FiZi, de Nieuwe Kerk en de Pontes Pieter Zeeman. Een groot publieksonderzoek staat niet in mijn opdracht."

Jos Hoeijmakers van Alert! wilde weten waarom niet is onderzocht of het podium plaats kan bieden aan klassieke muziek of optredens van fanfares en harmonieën. Hier greep een ambtenaar in door te verklaren dat de gemeente niet heeft gevraagd dit na te gaan. ,,Het zou ook niet passen", zei Koppen. ,,Niets ten nadele van andere muziek, maar een poppodium heeft een bepaald imago nodig."

Pieter Pontes

Koppen komt in maart met deel twee van zijn onderzoek. Dan komen de financiering en de mogelijke locaties van het podium aan de orde. Het idee is het podium bij de nieuwbouw van de Pieter Pontes te vestigen, maar Koppen wil ook de Nieuwe Kerk nog eens bekijken. 

De raadsleden willen volgende week debatteren over de eerste resultaten van het onderzoek. ,,Misschien zijn er fracties voor wie het nu al niet meer hoeft. Dan horen we dat graag in dit stadium," zei LSD-fractieleider Robbert Lievense. ,,Want als een meerderheid het niet wil, hoeft er ook geen vervolgonderzoek te komen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement