Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuw poppodium in Zierikzee is net haalbaar

ZIERIKZEE - Als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, is er ruimte in Zierikzee voor een poppodium met een capaciteit van 400 man,  een muziekcafé van veertig stoelen en twee oefenruimtes. Dat blijkt uit onderzoek van de LAgroup in Amsterdam, in opdracht van de gemeente.  

Wil het podium kans van slagen hebben, dan moeten er veel meer concerten en danceavonden worden georganiseerd dan poppodium Brogum nu doet. Ook moet het gemiddeld aantal bezoekers per optreden verdubbelen naar tweehonderd.  Dat wordt een hele klus, want de doelgroep is klein. 

Van andere eilanden moet het Schouwse poppodium het in elk geval niet hebben. Popminnend Tholen gaat naar Gebouw T in Bergen op Zoom, Walchenaren en Bevelanders hebben 't Beest in Goes, De Spot in Middelburg en De Piek in Vlissingen.  Flakkeeënaren gaan stappen in Rotterdam. 

Inkomsten derven

Daar komt bij dat 't Beest onlangs heeft uitgebreid en grote ambities koestert. Het Schouwse poppodium zou zich daarom moeten richten op middelgrote, binnenlandse acts. Daarvoor is een zaalcapaciteit van vierhonderd bezoekers nodig. Een andere voorwaarde is het staken van de lokale concurrentie. Popmuziek op Schouwen moet uitsluitend in het poppodium worden aangeboden, vindt de LAgroup. ,,Dat betekent wel dat het dorpshuis Renesse en de Nieuwe Kerk in Zierikzee inkomsten zullen derven."  

De LAgroup vindt het nodig om naast het podium een kleinschalig muziekcafé in te richten. Daar zijn optredens van beginnende bands en het dient tevens als rustpunt tijdens dancefeesten. Zo maakt het altijd gratis toegankelijke café het podium extra aantrekkelijk. 

Oefenruimtes

Met het aanbod van lokale bands, leerlingen van de popschool van de Zeeuwse Muziekschool en het muziekonderwijs van de Pieter Zeeman, verwachten de onderzoekers twee oefenruimtes te kunnen bezetten. 

Brogum doet het niet slecht, oordeelt de LAgroup.  Er wordt al breder geprogrammeerd, waardoor er meer publiek komt.  De verliezen van de afgelopen decennia zijn omgezet in positieve resutaten van 1000 euro in 2015 en 11.000 euro in 2016.

In een reeds aangekondigd vervolgonderzoek komen de locatie en de financiën aan de orde.  Het nieuwe poppodium zou vlakbij de nieuwbouw van Pieter Zeeman komen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement