Volledig scherm
Het monument met de 218 slachtoffers van de Tweede-Wereldoorlog aan de muur van de Nieuwe Kerk in Zierikzee © Marcel Modde

Nieuw monument voor 218 slachtoffers WO-II Schouwen-Duiveland in Zierikzee maakt indruk

ZIERIKZEE - De jaarlijkse centrale dodenherdenking van Schouwen-Duiveland is en blijft gewoon in Renesse. Ook al heeft Zierikzee nu een monument waarop alle namen van de 218 slachtoffers van de Tweede Wereld-Oorlog staan vermeld, zei burgemeester Gerard Rabelink zaterdag na de onthulling van de drie plaquettes.

De tien verzetshelden van Renesse, die daar ook zijn terechtgesteld en begraven, hebben een speciale plaats in de harten van de samenleving en de gemeente. Hun offer staat symbool voor alle gevallenen in oorlogen waar Nederland bij is betrokken en dus blijft de centrale herdenking bij dat monument op de begraafplaats in Renesse een logische plek, benadrukt Rabelink.

Het monument aan de Nieuwe Kerk in Zierikzee werd zaterdagmiddag onder grote belangstelling onthuld. Wim de Vrieze en Job Steenhof de Jong wisten alle 218 namen te achterhalen van Schouwen-Duivelanders die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Eén plaquette is volledig gewijd aan inwoners uit Zierikzee. Op de twee andere staan in alfabetische volgorde de slachtoffers uit de dorpen. In totaal eiste de oorlog 227 doden. De negen ontbrekende namen worden onderaan herinnerd met de zin dat deze inwoners in vijandelijke dienst om het leven kwamen.

De plaquettes zijn gemaakt bij het natuursteenbedrijf Timmerman in Nieuwerkerk. Directeur Martin Timmerman en zijn driejarige kleindochter Linne assisteerden de burgemeester zaterdag bij de onthulling. De productie heeft alles bij elkaar een jaar in beslag genomen, vertelt Timmerman. De dinsdag na Pasen is de definitieve tekst ingevoerd in de computer. Het vergde vier dagen om de namen in het zwarte impala graniet te stralen. De letters zijn verzilverd en daarmee goed bestand tegen weersinvloeden, aldus Timmerman. ,,Ik woon  zelf in Zierikzee en ik moet zeggen dat het toch wel heel bijzonder is om zoiets voor je eigen stad te mogen maken. Dat heeft toch iets speciaals. We hebben dit project ook met ons hart gedaan. Zo voelt dat écht!”

Volledig scherm
De linker plaquette is volledig gewijd aan omgekomen inwoners van Zierikzee. Op de twee andere staan de overige inwoners van Schouwen-Duiveland © Marcel Modde
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement