Volledig scherm
Bureaucratie © Thinkstock

Niet langer van het kastje naar de muur

ZIERIKZEE - Voor evenementen waarbij meerdere overheden betrokken zijn, hoeven organisatoren voortaan niet meer met al die overheden apart te overleggen om vervolgens weer naar de eerste te worden teruggestuurd.

Zoals dat wel eens gebeurt bij evenementen in de natuur van de Kop van Schouwen, waar nu eenmaal veel overheden iets over te zeggen hebben. Die overleggen voortaan samen. Dat scheelt een hoop ergernis en frustratie.

Maar er verandert meer in het nieuwe evenementenbeleid van Schouwen-Duiveland. Zo gaat de gemeente de organisatoren wellicht op een andere manier ondersteunen. ,,De meeste hebben recht op tien uur ondersteuning, die bestaat uit onder meer het leveren van dranghekken en vlaggenmasten en het weghalen van straatmeubilair", legt beleidsmedewerker Adrie Franse uit.

Ook van een andere klacht gaat de gemeente werk maken. Ze wil een aantal kleine evenementen uit de ambtelijke molen halen, door daar niet langer een vergunning voor te verplichten. Enkel een melding volstaat dan. Dat scheelt ook nog eens een hoop legeskosten. Dit gaat bijvoorbeeld op voor buurtfeesten waar maar 150 man komt en waar geen alcohol wordt genuttigd.

Toch is er ook een verandering die organisatoren minder gelukkig zal stemmen: de regels voor veiligheid worden aangescherpt. ,,Naar aanleiding van het drama in Haaksbergen moeten alle gemeenten de grote evenementen van tevoren strakker toetsen", vertelt Franse. ,,Het is nu nog belangrijker dat aanvragen zo vroeg mogelijk binnen zijn. Brandveiligheid wordt strenger bewaakt."

Organisatoren van grote evenementen heeft de gemeente persoonlijk gesproken, met de kleinere heeft ze gemaild. ,,De meesten gaven aan tevreden te zijn. Tot 2006 hadden we helemaal geen evenementenbeleid, dus iedereen is nu wel blij met de kaders. Een maximum aantal markten, milieuvoorschriften: voortaan ligt alles vast."

Maar bijvoorbeeld ook de eindtijd voor evenementen. En daar zijn niet alle organisatoren even gelukkig mee. ,,Bij bijna elk evenement horen we dat organisatoren eigenlijk langer willen doorgaan", zegt Franse. ,,Maar wij hebben te maken met omwonenden, die vaak al meer evenementen te verstouwen hebben in juli en augustus. Genoeg is genoeg."

Na de organisatoren is het nu de beurt aan omwonenden en ondernemers om hun licht te laten schijnen op het evenementenbeleid. Die mogen zich 10 november melden Adrie Franse via 0111-452213 of adrie.franse@schouwen-duiveland.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement