Volledig scherm
Nick Meijers op Anne, Noordwelle. © Janne van Gilst

Niet lachen, kijk maar trots

Janne van Gilst fotografeerde ‘straorieërs’ op Schouwen-Duiveland. Met de statige portretten van ruiters op hun versierde paarden heeft ze een traditioneel feest vereeuwigd.

Aan de foto's is het niet af te zien. Maar om alle ruiters en hun versierde paarden precies in dezelfde pose te krijgen, dat was best een hele klus. De strao is op Schouwen-Duiveland een jaarlijks evenement, waarbij de paarden na een winter op stal door de branding mogen rennen. Fotografe Janne van Gilst ging voor haar boek ‘Strao’ drie achtereenvolgende jaren - 2017, 2018, 2019 - naar de diverse strao’s op Schouwen-Duiveland. Niet lachen, kijk maar trots: dat was haar opdracht aan de ruiters. Ze koos voor een laag camerastandpunt om de paarden imposant te laten overkomen. 

Volledig scherm
Vivian de Jonge-Verkaaik op Quinta, Renesse. © Janne van Gilst

Janne: ,,Mijn eerste plan was om de straorijders voor een zwarte schuur te fotograferen. Dat bleek niet te werken. Toen besloten we de foto's op het strand te maken. Ik had een assistent bij me die de namen en nummers noteerde en de toeristen op het strand buiten beeld hield. De ene berijder was ervaren, de andere zat één keer per jaar tijdens de strao op een paard. Het was best moeilijk om alle dieren in positie te krijgen. Eén van de paarden stapte achteruit en kwam met zijn achterbeen in onze bolderkar terecht. Daarbij werd de camera van mijn assistent gelanceerd."

Volledig scherm
Alisin Nuis op Mirza, Noordwelle. © Janne van Gilst

Het resultaat van de fotosessies is gevangen in een kunstboek, waarin 29 portretten zijn opgenomen van straorijders in Renesse, Burgh-Haamstede, Noordwelle, Ellemeet, Scharendijke en Serooskerke. Grafisch ontwerpster Lisa Laperre, met wie Janne een atelier deelt in Den Haag, verzorgde de vormgeving. Voor de covers werd stevig grijsboard karton gebruikt, om maar zoveel mogelijk in de buurt van een zandtint te komen. Voor- en achterplat zo bevestigd dat de rug niet zichtbaar is als het boek plat op tafel ligt. De foto van Nick Meijers op Anne in Noordwelle diende als basis voor de gouden stempel op de cover. Janne: ,,We hebben naar een klassiek ontwerp gestreefd. Binnenin kun je aan de kolommetjes met zakelijke informatie in de marge van de tekstpagina’s zien dat we inspiratie haalden uit wetenschappelijke boeken. De letters op de rug staan verticaal, van boven naar beneden, zodat je niet je hoofd hoeft te draaien als je de titel wilt lezen in een boekenkast."

Volledig scherm
Celine van Dreven op Linda, Scharendijke. © Jann van Gilst

Janne (1991) woont en werkt in Den Haag. Ze werd geboren in Colijnsplaat. Daar, schrijft ze in haar bio, ontwikkelde ze een bewustzijn voor het landschap waarmee ze werd omringd.Op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag studeerde ze Documentaire Fotografie. Ze werkte aan projecten over streekverhalen, landbouwtradities en ‘de drang van de mens om het landschap te beheersen’. Ze zegt: ,,De strao met alle folklore en geschiedenis sluit daar mooi bij aan.” Vroeger heeft ze zelf paard gereden en heeft ze ook verzorgpaarden gehad. ,,Ik heb altijd wat met paarden gehad. Vooral die grote Belgische trekpaarden. Als je die in galop ziet, prachtig.”

Volledig scherm
Marlou Beije op Pucky, Ellemeet. © Janne van Gilst

Het boek werd gemaakt in het kader van de expositie 'Nooit meer werken’ in het Zeeuws Museum in Middelburg. Daar zijn ook de films te zien die Janne van de strao en een met een paard ploegende boer maakte.

Volledig scherm
Jaco Groenendijk op Linda, Serooskerke. © Janne van Gilst

Janne van Gilst: Strao - Uitgever SUB Publishing Rijswijk, 102 pagina’s, met teksten van Arita Baaijens, Huib Uil en Roos Gortzak, 38,- euro. Van 13 juli tot 4 augustus worden foto’s uit het boek tentoongesteld tijdens de World Press Photo expositie in en om de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Volledig scherm
Cover van ‘Strao’ van Janne van Gilst
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement