Volledig scherm

Neptunus in actie tegen 'parasieten'

ZIERIKZEE - Een spaarsysteem á la Airmiles, acties waar alleen leden wat aan hebben, een tijdschrift en een visie voor de middellange termijn. De Zierikzeese winkeliersvereniging Neptunus laat geen middel ongebruikt om de 'parasieten' van haar rug te kloppen. De irritatie over collegawinkeliers die profiteren van de activiteiten van Neptunus, maar zelf geen lid zijn, is groot. Zo groot, dat maandagavond tijdens de ledenvergadering zelfs werd geopperd de toeristendagen maar af te schaffen.

"Ik word moe van die negativiteit. Zierikzee heeft zo veel mogelijkheden. Geef me tijd een plan te ontwikkelen," bracht Bram Deurloo van de Hema in. Volgens hem moet er over vijf jaar worden vooruitgekeken. "Dan heb je meer geld ter beschikking en kun je een bepaalde richting op werken. Dat is beter dan van jaar tot jaar beslissen." Een visie is nodig, volgens Deurloo, want: "Straks staan we voor de keuze: een bruisende stad of een dode stad."

Corstiaan de Vries van het gelijknamige communicatiebureau kreeg steun voor zijn plan drie keer per jaar een tijdschrift uit te geven, naar voorbeeld van winkelgebied Den Diek in Middelharnis. Dat heeft namelijk de regionale uitstraling die Zierikzee ook wenst. Het blad gaat 'Zin in' heten en achter die twee woorden mag je 'Zierikzee' invullen of 'lente' of 'voordeel'.

De winkeliers vonden het een 'fantastisch' idee en besloten het bekende 'meiboekje' met voordeelbonnen op te nemen in het eerste nummer. Het tijdschrift gaat ongeveer 20.000 euro per nummer kosten. De eerste uitgave wordt betaald uit het budget van het meiboekje plus de opbrengst van advertenties.

Het idee van het spaarsysteem kwam van Herman Holti (LinChérie). "Daarmee kunnen we elkaar als leden onderling versterken." Bakker Wilfred Droppers opperde 'activiteiten waar alleen leden wat aan hebben.'

De vereniging heeft nog een ander probleem. Er staat voor 10.000 euro aan contributies open. Vorig jaar werd al 3700 euro als niet-invorderbaar afgeboekt. "Er zijn ondernemers die de contributie domweg niet meer op kunnen brengen, maar er zijn er ook waarmee we discussie hebben," verklaarde voorzitter Cees Legemaate.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement