Saskia Eggink achter de etspers in haar atelier in Zierikzee, waar ze elke vrijdag en zaterdag aan het werk is. Dan is haar atelier  ook geopend voor publiek. Daarnaast doet ze elke eerste zondag van de maand mee aan Kunstroute Havenkwartier.
Volledig scherm
Saskia Eggink achter de etspers in haar atelier in Zierikzee, waar ze elke vrijdag en zaterdag aan het werk is. Dan is haar atelier ook geopend voor publiek. Daarnaast doet ze elke eerste zondag van de maand mee aan Kunstroute Havenkwartier. © Marieke Mandemaker

Nederlanders moet je over de drempel trekken, maar een kunstroute helpt

ZIERIKZEE - Lekker rondneuzen in een galerie. Laat dat maar aan Duitsers en Belgen over. Nederlanders zijn veel terughoudender, merkt beeldend kunstenaar Saskia Eggink. Kunstroutes helpen om mensen de drempel over te trekken. Het nieuwe kunstrouteseizoen gaat zondag van start. 

Op vijf verschillende locaties in Zierikzee gaan de deuren die dag voor het eerst na de winter weer zondags open voor de maandelijkse Kunstroute Havenkwartier. Waaronder de deur van het atelier van Eggink aan de Sint Jacobstraat 19. ,,Tijdens zo’n kunstroute lopen mensen toch nét wat makkelijker binnen. Kunst ligt nog altijd moeilijk hè? Voor veel mensen is de drempel hoog.” 

Mudjevol

Zelf maakt Eggink (75), al jaren bekend door haar grafisch werk, korte metten met welk drempeltje dan ook. Ze heeft niets met expositieruimtes waar je op je tenen moet lopen. ,,Ik hou niet van zo’n galerie waar je je mond niet durft open te doen en waar drie schilderijen aan de muur hangen en voor de rest is het kakelwit. Dat is niks voor mij.” Sterker nog: haar galerie staat mudjevol. Niet alleen met eigen werk, maar ook met spullen die zij in de loop der jaren verzamelde. Zoals haar collectie West-Germany vazen. Die werden, ergens halverwege de vorige eeuw, bij bosjes verkocht.

Quote

Geen haar op mijn hoofd die er vroeger aan dacht een ets te verknippen. Dat doe ik nu wel

Saskia Eggink, Beeldend kunstenaar

Motiefjes

Duitse keramiekfabrikanten gaven hun handtekening af met eigen motiefjes en glazuren. Eggink, dol op mooie en bijzondere dingen, legde ongemerkt een hele verzameling aan. Omdat ze recent van een groot huis naar een appartement verhuisd is, verkoopt ze nu een deel van haar vazen. Het maakt de drempel om binnen te lopen nog kleiner. Een bezoek aan haar galerie annex atelier is een ontdekkingstocht vol verrassingen. ,,Er zitten hele fraaie exemplaren bij.”

Haar eigen werk is minstens zo verrassend. Bij het grote publiek is ze vooral bekend om haar silhouetten van Zierikzee. Maar Eggink, ooit opgeleid in de chemische techniek aan de HTS, is veelzijdig. Zeebeesten, flora en fauna in z’n algemeenheid en ‘dingen’ zijn haar favoriete onderwerpen. ,,Ik heb niks met mensen. Die lijken bij mij nooit.” Etsen maakt ze het liefst, al dan niet als onderdeel van een collage. ,,Ik durf steeds meer. Geen haar op mijn hoofd die er vroeger aan dacht een ets te verknippen. Dat doe ik nu wel. Ik recycle.” Zelfs driedimensionaal, waarbij ze haar etsen combineert met droogbloemen, een origami-vogel en andere zaken. ,,Als je bezig bent, krijg je steeds meer ideeën. Zo lang ik het leuk blijf vinden, ga ik hiermee door.”

De Kunstroute Havenkwartier gaat zondag 1 maart van start. Daarna is het elke eerste zondag van de maand kunstroute, van 13.00 tot 17.00 uur. Naast Saskia Eggink doen mee: Galerie BuB-Art (Sint Domusstraat 58), Charlotte Beunders (Korte Groendal 16), Galerie Yewel (Havenpark 29) en schilderclub Tussen de Havens. De leden van deze club exposeren in het Sint Jacobshofje bij de Vismarkt in Zierikzee.  

Eén van de werken van Eggink
Volledig scherm
Eén van de werken van Eggink © Esme Soesman
De gevel van het atelier van Saskia Eggink
Volledig scherm
De gevel van het atelier van Saskia Eggink © Esme Soesman
Kleine etsjes op de voorgrond. Op de achtergrond: vazen, kannen en theepotten
Volledig scherm
Kleine etsjes op de voorgrond. Op de achtergrond: vazen, kannen en theepotten © Esme Soesman
Saskia Eggink met één van haar werken waarin ze verschillende technieken combineert
Volledig scherm
Saskia Eggink met één van haar werken waarin ze verschillende technieken combineert © Esme Soesman
De etspers
Volledig scherm
De etspers © Esme Soesman
Een kleine selectie West-Germany keramiek
Volledig scherm
Een kleine selectie West-Germany keramiek © Esme Soesman