Volledig scherm
Bestuursleden Jaap Landegent en Ellie Provoost van de ondernemingsverening bij de 'Walvisbunker'. © Dirk-Jan Gjeltema

Natuurmonumenten werkt mee aan openstelling walvisbunker Slotbos

BURGH-HAAMSTEDE - De walvisbunker in het Slotbos van Haamstede is weer een stapje dichter bij openstelling voor publiek. In het Duitse bataljonshoofdkwartier uit de Tweede Wereldoorlog hebben slechts drie vleermuizen hun toevlucht gezocht. De dieren vormen wat beheerder Natuurmonumenten betreft geen beletsel voor de plannen van de lokale ondernemersvereniging, aldus Gert de Groot.

Initiatiefnemer Jaap Landegent bracht het akkoord met Natuurmonumenten dinsdagavond op de algemene ledenvergadering van de ondernemers als een eerste gewonnen slag. Vergelijkbare plannen voor de catacombebunker zijn nog niet bespreekbaar, aldus Landegent. ,,De volgende stap is dat er een vereniging of stichting wordt opgericht, met vrijwilligers die zich willen inzetten voor het inrichten en openhouden van de walvisbunker."

De Groot tempert het enthousiasme evenwel. Hij benadrukt dat vleermuizen tot een beschermde diersoort horen. Iedere verstoring van hun leefgebied moet derhalve juridisch worden getoetst. ,,Als de vergunningverlener (de provincie) oordeelt dat de vleermuizen van groter belang zijn dan de openstelling, dan gaat het hele feest niet door." De ondernemers moeten nu eerst met een duidelijk plan komen over hun bedoelingen met de bunker, zegt De Groot.

Meer over dit initiatief donderdag in de PZC.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Warming-up met muziek, water en fruit voor eerste schooldag in Renesse

    War­ming-up met muziek, water en fruit voor eerste schooldag in Renesse

    RENESSE - De leerlingen van basisschool Het Stapelhof in Renesse zijn vandaag dansend en gezond aan het nieuwe schooljaar begonnen. Naast een intensieve warming-up op muziek op het schoolplein onder begeleiding van Daniëlle van Tongeren, kregen alle kinderen een eigen waterfles. Deze dopper moet hen stimuleren op school meer water te drinken in plaats van zoetige drankjes. Daarnaast was er voor iedereen ook een fruitspies om tevens gezond eten aan te moedigen.