Volledig scherm
De velduil leeft aan de zuidkust van Schouwen. © Natuurmonumenten/René Sluimer

Natuur inlagen Westenschouwen wordt in oude luister hersteld

BURGH-HAAMSTEDE - De Westenschouwense Inlaag op Schouwen-Duiveland krijgt een nieuw jasje. Natuurmonumenten is bezig met het weghalen van ruigtes en maaiwerkzaamheden om het gebied aantrekkelijker te maken voor verschillende plantensoorten. Op die manier ontstaat er een landschap met een hogere diversiteit waar meer dieren en planten zich thuis voelen.

In het westelijk deel wordt voornamelijk het struweel tegen de N57 weggehaald. Op die manier ontstaat er een groter moerasachtig gebied en krijgen runderen de mogelijkheid om het hele gebied te begrazen en kort te houden, aldus Paul Begijn van Natuurmonumenten. Onderdeel van de werkzaamheden is het verwijderen van wilgen. Een deel van het bos wordt met rust gelaten, omdat die vegetatie passend is voor het gebied. Op andere plekken worden maaiwerkzaamheden uitgevoerd zodat er weer een schrale bodem ontstaat. Boswachter Widmar van der Meer hoopt dat die verschraling leidt tot de groei van orchideeën.

Schapen

In het oostelijke deel van de inlaag zijn de werkzaamheden minder ingrijpend. Sloten worden uitgebaggerd en er komen schapen in die de vegetatie kort houden. Om de zeldzame Noordse Woelmuis zo min mogelijk te verstoren, wordt het gebied opgedeeld in twee delen zodat de schapen niet volledig de vrije hand krijgen.

De werkzaamheden duren tot eind november.

Volledig scherm
Karrevelden aan de zuidkust, het leefgebied voor de Noordse Woelmuis. © Natuurmonumenten