Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland. © Zeelenberg Architectuur

Natuur- en Vogelwacht maakt bezwaar tegen Brouwerseiland

ZIERIKZEE - De Natuur- en Vogelwacht vindt dat de gemeente Schouwen-Duiveland fout handelt door een vergunning te verlenen aan een vakantieresort op eilandjes in het Grevelingenmeer.

Achterhaald

Nederland is het afgelopen jaar anders gaan denken over bouwen aan de kust, schrijft de Vogelwacht. Vorige maand gaf de provincie Zeeland haar kustvisie vrij en daarin staat onomwonden dat de grenzen van kustbebouwing overschreden zijn. De Natuur- en Vogelwacht vindt Brouwerseiland achterhaald is. De Schouwse gemeenteraad zou een voorbeeld moeten nemen haar collega’s van Noord-Beveland en Veere. Zij zijn teruggekeerd op hun schreden en hebben het vergelijkbare project de Zeeuwse Lagune afgewezen.

Verwarrend

Volgens de natuurorganisatie zal Schouwen-Duiveland de al afgesloten procedures rond de natuurvergunning over moeten doen, wil ze de wet niet overtreden. Dit omdat een voor de vergunning noodzakelijk rapport over vertroebeling van water pas op 2 januari naar buiten is gebracht. De gemeente zelf zorgt, volgens het bezwaarschrift, ook voor vertroebeling. De procedures zouden op verwarrende en publieksonvriendelijke wijze zijn uitgevoerd. Zo is afgelopen zomer, zonder nadere uitleg, besloten dat de vergunningen en toestemmingen over drie ‘mandjes’ worden verdeeld, waarmee buitenstaanders meteen het overzicht is ontnomen.