Volledig scherm
Het drinken van alcohol mag pas vanaf 18 jaar, omdat het schadelijk is voor de ontwikkelingen van de hersenen. © Archieffoto Dirk Jan Gjeltema

Mystery shoppers pakken drinkende jeugd in Bruinisse, Zierikzee en Renesse aan

ZIERIKZEE - Mystery shoppers hebben afgelopen weekend vijf horeca-bedrijven betrapt op het schenken van alcoholische dranken aan minderjarige jeugd. De controles waren in Bruinisse, Zierikzee en Renesse en werden gehouden in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Burgemeester Gerard Rabelink kon dinsdag nog niet aangeven welke sancties de betreffende etablissementen te wachten staat. Een overtreding van de drank- en horecawet kan in eerste instantie worden afgedaan met een waarschuwing. Bij een herhaalde of ernstige overtreding volgt een geldboete en uiteindelijk kan de zaak zelfs worden gesloten.

De controles waren specifiek gericht op het gedrag van de jongeren zelf. In de bus naar Renesse werd een aantal minderjarigen in de kraag gevat, omdat ze in bezit waren van alcohol. Ze moeten zich melden bij Bureau Halt. Vier 14 en 15-jarige kinderen liepen tegen de lamp, doordat ze op straat in kennelijke dronkenschap verkeerden, aldus Rabelink. ,,We hebben hun ouders gebeld en hun kroost doorverwezen naar het zorgkader.” Sommigen gaven aan ook drank van hun ouders te krijgen. 

De mystery shoppers namen eveneens in zeven supermarkten verspreid over het eiland de proef op de som. In één winkel kregen ze alcohol mee terwijl dat niet mocht.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement