Volledig scherm
Drie leden van Apollonia voeren een dans uit op het Havenplein in Zierikzee © PZC

Muziekkorpsen moeten investeren in jeugd

ZIERIKZEE - De vraag of een Eilandelijke Muziekdag nog wel van deze tijd is, kan voorzitter Johan Vredebregt van het Eilandelijk Kontant Orgaan (EKO) volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Hij verwijst naar het volle programma zaterdag op het Havenplein in Zierikzee. Daar treden toch ruim 180 muzikanten van regionale korpsen op.

Die dag is zelfs een uurtje eerder begonnen dan gepland. ,,Anders had ik niet iedereen een plekje kunnen geven’’, zegt Vredebregt. Toch betreurt hij het dat Crescendo uit Dreischor en Oefening en Uitspanning uit Nieuwerkerk niet voldoende leden beschikbaar hadden om mee te kunnen doen. ,,Dat zijn vaak oudere leden die nu met vakantie zijn. We gaan binnen het EKO overleggen of we een andere datum moeten kiezen.’’

De opwarmer voor de Eilandelijke Muziekdag werd gegeven met een rondgang door drumband en Majorettevereniging Apollonia uit Brouwershaven. Aansluitend gaf Brassband Apollo de muzikale aftrap op het Havenplein. Het aankondigde openingswoord door burgemeester Gerard Rabelink om 11.00 uur bleef achterwege. Waarom? ,,Dat weet ik. Gisteren hoorde dat hij niet kon komen, maar misschien zou wethouder Van Burg in de loop van de dag nog wat komen zeggen’’, laat Vredebregt berustend weten. Het gaat hem in de eerste plaats om een dag vol fanfare-, harmonie-, brassmuziek en slagwerk en vooral om de samenwerking tussen de verenigingen. Natuurlijk heeft die zogeheten Hafabra te maken met vergrijzing. Daarom is het volgens hem van belang dat korpsen blijven investeren in de jeugd. Introductielessen op basisscholen bijvoorbeeld en dan niet voor even, maar heel veel jaren achtereen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement