Volledig scherm
Luc en Lara van Zwol hebben veel van de college's geleerd. © Esme Soesman

MuseumJeugdUniversiteit krijgt volwassen versie

ZIERIKZEE - Meer dan veertig kinderen kregen er zondag één uitgereikt: een diploma van de MuseumJeugdUniversiteit in het Stadhuismuseum in Zierikzee. De bedoeling is om in het voorjaar opnieuw een reeks kindercolleges op te tuigen. Ook voor volwassenen staat een plannetje voor een MuseumUniversiteit in de steigers.

Met de uitreiking van de eerste MuseumJeugdUniversiteit-diploma's in Zeeland heeft de schatrijke regent Pieter Mogge, dik 250 jaar na zijn dood, toch nog een beetje zijn zin gekregen. Mogge liet een klap geld na om een universiteit in Zierikzee te stichten. Daar kwam het nooit van. ,,Maar nu dan toch een beetje wel‘’, lacht directeur Albert Scheffers van het Stadhuismuseum. 

Kindercollege's

Via de MuseumJeugdUniversiteit geven wetenschappers en experts in meer dan 50 musea in Nederland  kindercolleges, die dieper ingaan op onderdelen van de collectie. Afsluiter van de Zierikzeese collegereeks was onderwaterarcheoloog Alice Overmeer, die onder meer was betrokken bij het in kaart brengen van de in 1853 gezonken driemaster De Roompot. Broer en zus Luc (7) en Lara (9) van Zwol uit Zierikzee zogen alle informatie in zich op, namen hun diploma's trots in ontvangst en wisten direct één ding zeker: ,,Volgend jaar willen we weer”. 

Dat gaat lukken, belooft Scheffers. Al wordt wel nagedacht over kleinere groepen. Daarnaast wil het Stadhuismuseum ook aan volwassenen soortgelijke college’s gaan aanbieden. De opzet daarvoor wordt door de organisatie zelf uitgewerkt, omdat er niet - zoals bij de kindercolleges - bij een landelijk concept kan worden aangehaakt. ,,Maar we hopen ermee in 2019 te starten.‘’ 

Volledig scherm
Onderwaterarcheoloog Alice Overmeer verzorgt het laatste college © Esme Soesman
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement