Een deel van de harde kern van vrijwilligers achter Aemstie Alive, waarvan sommigen ook bestuurslid. Staand van links naar rechts: Jan Kosters en André van der Maas. Zittend van links naar rechts: Mitchell Visser, Whitney Visser, Martijn den Boer, Jeroen van der Mark en Esther Schot.
Volledig scherm
PREMIUM
Een deel van de harde kern van vrijwilligers achter Aemstie Alive, waarvan sommigen ook bestuurslid. Staand van links naar rechts: Jan Kosters en André van der Maas. Zittend van links naar rechts: Mitchell Visser, Whitney Visser, Martijn den Boer, Jeroen van der Mark en Esther Schot. © Marieke Mandemaker

Muntenjuf, barman, techneut: de mensen achter Aemstie Alive vormen één grote familie

BURGH-HAAMSTEDE - Ze kwamen al eens zonder bier te zitten. Moesten in allerijl een centimeter afzagen van alle pootjes onder het podium. En ontvingen een artiest die ze ábsoluut niet hadden geboekt. Een beetje verstandig mens neemt de benen. Maar niet de mensen achter Aemstie Alive. ,,Het is één grote familie.”

De vijftiende editie van het ‘gezelligste feest voor jong en oud’ komt eraan. Van donderdag 23 tot en met zaterdag 25 januari is Sportcentrum Westerschouwen the place to be. De plek om advocaatjes te slurpen, te dansen, mee te galmen met bekende hits, oude bekenden te omhelzen en nieuwe vrienden te maken. Maar het is ook de plek waar 150 vrijwilligers zich de benen onder hun lijf uit lopen om te zorgen dat alles reilt en zeilt. ,,De jongens backstage, die de techniek doen, lopen gemiddeld 20 kilometer per dag”, zegt vrijwilliger Martijn den Boer.

Cor Cortsluiting

Hij is de man achter de elektriciteit en het draadloos internet tijdens Aemstie Alive. Alle elektriciteit wordt met generatoren opgewekt. Dat gaat niet altijd goed, zoals die ene keer dat een paar vrijwilligers (waaronder Martijns schoonvader Cor) de sleutel uit de generator haalden om te tanken. En bam! Al het licht en geluid viel in één keer weg. Het leverde Cor de bijnaam Cortsluiting op. En het publiek een bijzondere ervaring. ,,Erik Mesie van Toontje Lager zong gewoon door. En je zag alleen maar aanstekers”, herinnert Jeroen van der Mark, vrijwilliger van het eerste uur zich. 

Quote

De beste editie? Geen idee. De optredens gaan eigenlijk aan je voorbij. Maar het is elk jaar weer een feest

Esther Schot, Betrokken bij de munten en de garderobe
  1. Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’
    PREMIUM

    Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’

    ZIERIKZEE - Door de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus mogen bij een uitvaart van een overledene maximaal dertig mensen aanwezig zijn. ,,De aula’s zijn gevuld met leegte”, hoort Rosalinde van Ingen Schenau. ,,Zo triest!” Wanneer iedereen die noodgedwongen thuis moet blijven nu eens een bloem met persoonlijk kaartje op een lege stoel laat leggen, bedacht de Schouwse kunstenaar. ,,Dan ervaren de nabestaanden op het moment dat ze achter de kist binnen komen, toch nog de warmte van al die mensen om hen heen.”