Volledig scherm
Archieffoto van een dode vogel in een natuurgebied in Overijssel. © De Stentor

Mogelijk giftige bacterie in vijver Nieuwerkerk

NIEUWERKERK - Er heerst mogelijk botulisme in een vijver tegenover de basisschool in Nieuwerkerk.

Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door de giffen van een bacterie. Waterschap Scheldestromen heeft dit vermoeden, omdat er vorige week drie dode eenden zijn gevonden langs het water. Er worden geen maatregelen genomen, omdat het daarna niet meer is voorgekomen. Bovendien is de verwachting is dat de ziekte door de dalende temperaturen vanzelf uit het water verdwijnt, of al weg is.

Het waterschap en de gemeente houden de situatie nog wel in de gaten. Ze hebben de bewoners gevraagd om het te laten weten als ze zien dat het water een rare kleur krijgt, stinkt, of als er dode dieren liggen.

Om ziekte bij mens en dier te voorkomen, wordt aangeraden het water niet aan te raken. Mocht dat toch gebeuren is 'normale hygiëne' volgens woordvoerder Janneke la Gasse genoeg. "Gewoon je handen wassen, of de poten van je huisdier afspoelen", zegt ze. "Probeer ook te voorkomen dat dieren uit de vijver drinken."

Uit voorzorg heeft de gemeente hekken en waarschuwingsborden rondom de vijver geplaatst. Daarop staat dat mensen het water niet in mogen, ze er niet in mogen vissen en geen dieren mogen aanraken.