Volledig scherm
Huis de Haene © Bidbook Huis de Haene

Modern concept voor oudste huis van Zeeland

ZIERIKZEE - Huis de Haene, het oudste huis in Zeeland moet open voor publiek. De acht verenigde musea op Schouwen-Duiveland hebben een plan opgesteld waar maandag met de gemeente over wordt gesproken.

,,Muren kaal maar met informatie. Als je naar binnen stapt, kom je in een prachtig pand. Zonder enige toevoeging, voel je de historie", zo begint een virtuele rondleiding door het zeven eeuwen oude koopmanshuis aan de Zierikzeese Meelstraat in het 'bidbook'van de Vereniging Musea van Schouwen-Duiveland (VMSD).

,,De stenen muren zijn vrij gehouden. Alle toevoegingen van door de eeuwen heen zijn gestript. Als deze stenen konden praten… En dat doen ze! Op meerdere plaatsen hangt een touchscreen (als een schilderij in een strakke zwarte lijst) met een afbeelding van vroeger. Als men hier op klikt kan men kiezen uit afbeeldingen van die plekken van nu, een persoonlijk verhaal van iemand van het eiland over deze plek en hoe je er kan komen en er nog meer kan doen. Op een aantal plekken zijn projecties: van historische beelden, van beelden van nu, van mensen die zich vermaken in Zierikzee/Schouwen-Duiveland, van bewoners, van plekken die interessant zijn om te bezoeken."

Projecttrekker Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum, ziet de nieuwe invulling van deze 'cultuurhistorische parel van Schouwen-Duiveland' levendig voor zich. Hij maakt een vergelijk met steden als Gent en Antwerpen waar het gebruikelijker is dat dergelijke panden toegankelijk zijn voor een breed publiek. ,,De buitenkant is natuurlijk prachtig gerestaureerd. Maar de binnenkant is hopeloos vernacheld. Dat moet je dus eerste helemaal strippen en er dan vooral voor de rest vooral niet al te veel meer aan doen. Enkel nog passend inrichten."

Lees het hele verhaal zaterdag in de PZC.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement