Jan Boot uit Kerkwerve tussen zijn tulpen. De medewerkers werken nog steeds door alhoewel veel tulpen tot compost worden vermalen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Boot uit Kerkwerve tussen zijn tulpen. De medewerkers werken nog steeds door alhoewel veel tulpen tot compost worden vermalen. © Marieke Mandemaker

Miljoenen Zeeuwse tulpen dreigen in container te verdwijnen

KERKWERVE - Prachtig zijn ze, de negen miljoen tulpen in de kas van bloemenkweker Jan Boot in Kerkwerve. Helder rood met geel, zachtgroene bladeren. Een plaatje om te zien. Maar door het coronavirus dreigen ze een voor een de container in te gaan.

Een oceaan van tulpen is het. Van bollen tot sprieten tot volgroeide bloemen, klaar om in een vaasje gezet te worden. Maar dat gaat met de meeste niet gebeuren. De eerste honderdduizend zijn vanochtend in een container gegooid. De honderdduizend die in de koelcel staan, wacht hetzelfde lot. Wat met de rest gebeurt, daar durft tulpenkweker Jan Boot nog even niet aan te denken. Schenken aan mensen die een opsteker kunnen gebruiken? Boot zou het graag willen. Zolang het coronavirus in Europa rondwaart, raakt hij zijn tulpen amper kwijt.

 1. Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’
  PREMIUM

  Na maanden van hakken en beitelen herrijst het Blauwe Bolwerk in volle glorie: ‘Als je tien jaar verder bent, heb je een totaal ander beeld’

  ZIERIKZEE - Om je vingers bij af te likken. Zo mooi wordt het Blauwe Bolwerk van Zierikzee weer, ziet gemeentelijk projectleider Jan Quist tevreden. Het kleurverschil tussen de authentieke en nieuw gezaagde natuursteen uit de Waalse groeve is binnen een jaar of tien nauwelijks meer zichtbaar, verzekert restauratiespecialist Marcel van Rooijen van aannemingsbedrijf Leenhouts.
 2. Bewoners en ondernemers zijn schade en overlast vrachtwagens in historisch stadscentrum beu
  PREMIUM

  Bewoners en onderne­mers zijn schade en overlast vrachtwa­gens in historisch stadscen­trum beu

  ZIERIKZEE - Bewoners en ondernemers aan de Melkmarkt en Meelstraat in Zierikzee zijn het beu. Voor de zoveelste keer hebben vrachtwagens schade veroorzaakt in de smalle straten. Ze willen dat de gemeente ingrijpt, voordat het echt uit de hand loopt. ,,Een terrastafel is nog te vervangen, maar ik wil er niet aan denken dat een chauffeur straks een kind over het hoofd ziet in zijn blinde hoek", zegt Eline Praet.
 3. Bodem schatkist Schouwen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten
  PREMIUM

  Bodem schatkist Schou­wen-Duiveland komt in zicht; het vet is van de botten

  ZIERIKZEE - Schouwen-Duiveland kan zich opmaken voor een hete herfst, waarin pijnlijke keuzes gemaakt zullen moeten worden. Door allerlei financiële onzekerheden waarmee de gemeente kampt, is het volgens wethouder Daniël Joppe onmogelijk voor de lange termijn een positieve planning te maken. Na de recente bezuinigingsronde die 3,2 miljoen euro opleverde, weet Joppe ook niet meer waar hij het moet zoeken.