Volledig scherm
© Thinkstock

Miljoenen korten op hulp aan jongeren zonder ze in de steek te laten, Schouwen worstelt ermee

ZIERIKZEE - Ruim 2,5 miljoen euro bezuinigen op jeugdhulp, zonder kinderen in de kou te laten staan, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Schouwse gemeenteraad heeft het er moeilijk mee.

Schouwen-Duiveland komt 1,6 miljoen euro tekort op de jeugdhulp. Daar komt nog bij het miljoen waar al rekening mee werd gehouden. De totale bezuiniging van 2,6 miljoen euro slaan een groot gat in de begroting van 6,1 miljoen euro voor jeugdhulp. Reden voor de provincie om de gemeente onder curatele te stellen.

De gemeente probeert duidelijk te krijgen waar de kosten precies in zitten en hoe het goedkoper kan. Dat overzicht wordt eind maart verwacht. Daarna hakt de gemeenteraad de knoop door.

‘Help jongeren eerder, dat is goedkoper’

Maar die raad zit ondertussen niet stil, bleek gisteravond tijdens de commissievergadering. Jongeren moeten gewoon eerder geholpen worden, stelde Femke de Vries van GroenLinks. ,,Daar kun je latere kosten mee voorkomen.” Dat vond ook Laurence Haack van LSD. ,,Ik hoor vaak dat het lang duurt voordat jongeren worden geholpen. Dat baart mij zorgen.”

Die signalen krijgt Anita de Vos (SP) ook. ,,Maar ik zie ook dat jongeren heel snel worden doorverwezen naar zware, dure zorg. Er valt veel geld te verdienen in de jeugdhulp. Dat is ook een probleem.” Haack zou graag zien dat gemeenten een grote vuist maken. ,,Ik zou zeggen: geef de financiën maar terug aan het Rijk en laat de inhoud aan ons over. We moeten veel strakker sturen.”

Dat gebeurt al, stelde welzijnswethouder Cees van den Bos. ,,Zo’n brief van de VNG namens de gemeenten, 150 wethouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer, zoiets is nooit eerder vertoond. Het zal echt vanuit de raad moeten komen.”

  1. Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internationale handel maakt je minder kwetsbaar’
    PREMIUM

    Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internati­o­na­le handel maakt je minder kwetsbaar’

    VLISSINGEN - Zeeland is de provincie met de meeste export. En dat is vooral te danken aan de industrie. Het midden- en kleinbedrijf verkoopt nog maar weinig producten over de grens. En laat kansen liggen, zegt directeur Dick ten Voorde van de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. Ze gaat bedrijven helpen met internationale handel. ,,Het maakt je sterker en minder kwetsbaar.”