Volledig scherm
Mike Bolle bij de jeep die hij naar Gambia brengt. © Ernesta Verburg

Mike Bolle rijdt van Zierikzee naar Gambia en laat zijn jeep daar achter

ZIERIKZEE - Wat begon met een simpele ontmoeting met een sapverkoper op het strand van Gambia, mondt nu uit in een 4x4-avontuur door de Westelijke Sahara. Mike Bolle uit Zierikzee had er geen seconde van willen missen.

Mike Bolle en zijn partner Judith d'Haens werken allebei op de ambulance. Het zijn drukke, soms heftige dagen die ze maken. Daarom doorbreken ze de winter altijd met een luie zonvakantie. Vijf jaar geleden gingen ze voor het eerst naar Gambia. ,,We lagen op het strand en kochten een bordje fruit bij een sapverkoper. We raakten aan de praat, het klikte en we spraken af dat hij ons de jungle zou laten zien.”

Pa Sainey Nyassi, zoals de jongen bleek te heten, nam het Zierikzeese stel mee naar zijn compound. ,,Wat we daar zagen, was een familie die niet veel te makken had. Ze sliepen op de grond en hadden soms maar één keer per dag te eten. Toch waren ze allemaal even vrolijk. En ze deelden alles met elkaar. Dat zag je al aan de kleintjes, die met pannen vol eten tussen de huisjes schuifelden.”

Bruidsschat

Bolle besloot de jongen financieel te ondersteunen en keerde het jaar daarop terug met een koffer vol kleren en speelgoed. ,,Pa Sainey had een vrouw ontmoet waarmee hij wilde trouwen, maar zoals zo veel jongens had hij geen geld om een huis in te richten en kon hij ook de bruidsschat niet betalen. Wij zorgden dat ze meubels kregen en een bed, een joekel van een bed. Dat is daar een soort statussymbool.”

Het jaar erop keerde het Zierikzeese stel wéér terug, voor de bruiloft. ,,We waren echt een soort eregasten en ze hadden speciaal traditionele bruiloftskleding voor ons laten maken. Het was fantastisch. Het kindje dat ze later kregen, Fatouma Judith, is vernoemd naar mijn partner. Het meisje is ons petekind geworden.”

Volledig scherm
Mike Bolle (rechts) met Pa Sainey Nyassi in een park in Gambia. © Judith d’Haens

Mitsubishi

Maar Pa Sainey had nóg een wens: een auto. Eentje waarmee hij toeristen kan rondrijden en die hij tijdens het regenseizoen kan gebruiken als taxi voor dorpsgenoten. Een auto die hem een inkomen geeft. Dat vond Bolle een goede gedachte en na wat speurwerk kon hij in Friesland een Mitsubishi Pajero ophalen. Mét airconditioning, voor de Amerikaanse toeristen.

Die auto brengt Bolle samen met zijn partner en zijn oudste zoon Joris over drie maanden naar Gambia. ,,We gaan samen met de Rotary Challenge, een groep Nederlanders die ook auto's naar Gambia brengen. Helemaal langs de kust, dwars door de Westelijke Sahara. Een tocht van vier weken, ook voor ons één groot avontuur. We kijken er enorm naar uit.”

Bofkont

Net als Pa Sainey. Die boft maar. ,,Maar dat doen wij ook", zegt Bolle. ,,Wij hebben alles, zij hebben niks. Dan is het fijn om iets voor hen te kunnen betekenen. We zijn ons ervan bewust dat er mensen zijn die geen goede bedoelingen hebben, maar deze familie heeft ons in haar hart gesloten. Met deze auto kunnen ze een bestaan opbouwen én elkaar helpen. En wij hebben ter plaatse voortaan een taxi.”

De auto en de reis betaalt Bolle zelf. Maar alle beetjes zijn welkom. Zie https://www.doneerdoel.nl/actie/1536/hoe-een-auto-een-familie-kan-onderhouden

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement