Iemand als mevrouw Noordhoek maken verzorgster Lia Schnitzler en haar collega's niet vaak mee.
Volledig scherm
Iemand als mevrouw Noordhoek maken verzorgster Lia Schnitzler en haar collega's niet vaak mee. © Ernesta Verburg

Mevrouw Noordhoek is 100 geworden: ‘Het is goed hè, m'n lieven’

BURGH-HAAMSTEDE - Ze hebben al veel meegemaakt op de woongroep van de Duinen van Haamstede, maar een 100-jarige hadden ze er nog niet gehad. En dan nog zo'n bijzondere ook. Daarvoor mogen alle ballonnen én de frietpan van zolder.

,,Mevrouw Noordhoek?” Het duurt even voordat ze overeind schiet. ,,De krant is hier, omdat u vandaag honderd bent geworden.” Mevrouw Noordhoek kijkt verbaasd, nee, totaal verbijsterd. ,,Ben ik hónderd?”

Even later zit mevrouw Noordhoek in haar lievelingsstoel voor het raam met gouden ballonnen. ,,Ik laat het maar gewoon allemaal over me heen komen", zegt ze glimlachend, terwijl verzorgster Lia het klittenband van haar pantoffeltjes goed doet. ,,Maar echt, ben ik nu hónderd? Komt de familie ook?”

Volvo

Mina Noordhoek-Flohil werd geboren in het oude ziekenhuis van Noordgouwe, maar groeide op in Scharendijke. Later woonde ze in Burgh-Haamstede, waar ze met haar man een pomp had en een Volvo-garage. ,,Mijn man had een grote Volvo en ik een kleine, een 343. Daar heb ik veel mee gereden zeg! Wat een fijne auto's toch, die Volvo's.” En hoe noemen we uw rollator, vraagt Lia. Mevrouw Noordhoek giert het uit. ,,Volvo. Het is echt waar. En mijn zoon heeft ook een Volvo.”

De Duinen van Haamstede.
Volledig scherm
De Duinen van Haamstede. © Wendy Wagenmakers

Mevrouw Noordhoek vertelt dat ze ook nog een dochtertje had. ,,Zo’n lief meisje. Maar op een dag kwam ze thuis en ze zei: mama, mama. En even later was ze zelf weg. Zomaar ineens. Tonny heette ze, net als mijn moeder die ik nooit heb gekend. En de oudste dochter van mijn zoon heet óók Tonny. Hij kwam het nog vragen, wat ik daarvan zou vinden. Verder praten we er eigenlijk nooit over, want dat is toch moeilijk.”

Zustertjes

De huiskamer valt stil. Lia vertelt dat mevrouw inmiddels ook al achterkleinkinderen heeft. ,,Die komen elke week en dan staat de hele boel hier op zijn kop. Maar dat geeft helemaal niets. Mevrouw Noordhoek is ons heel erg lief.” De jarige weet wel waarom. ,,Ze kunnen hier soms gemeen zijn hoor. Tegen die lieve zustertjes. En nu je mond houden, zeg ik dan. Dat doen ze, want ik ben de oudste. Ik ben al honderd.”

Lia blijft Mina's hand maar aaien. ,,En wat zingen we 's ochtends, als ik u uit bed haal?” Ik hou van jou, zingt mevrouw Noordhoek met een breekbare stem. ,,Alleen van jou. Ik kan niet leven in een wereld zonder jouhouhou. Ja, dat zingen we dan.” Lia knikt. ,,Het is goed hè, m'n lieven, zegt ze altijd. We zouden willen dat ze nog tien jaar bij ons blijft.”

Nog tien keer jarig zijn, dat wil mevrouw Noordhoek ook wel. ,,Maar toch, als ik er straks niet meer ben... Misschien ben ik dan wel bij Tonny.”

  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemeester is de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemees­ter is de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.