Volledig scherm
De asbaktafel van de Bende van het Strand. Strandgangers kunnen een blikje meenemen en later legen en weer terugzetten © Angelica Postma

Met strandasbakken de peuken in het zand te lijf

SCHARENDIJKE - Het idee is eigenlijk kipsimpel. En het houdt de stranden weer een beetje beter schoon. De Bende van het Strand lanceert de strandasbak. Zaterdag wordt de eerste asbakjeshouder bij beachclub Perry’s, aan het begin van de Brouwersdam, geplaatst.

De Bende stikt van de blikjes, dankzij een inzamelingsactie die de organisatie van Erik de Vries uit Scharendijke houdt voor KiKa. Met een beetje creativiteit en handigheid gaan een paar van die blikjes nu ook een tweede leven tegemoet. 

Oppikken

Ze doen dienst als strandasbak. Mensen die het strand opgaan kunnen ze oppikken bij één van de meewerkende paviljoens en ze na afloop daar weer terugbrengen. In een emmer onder de houder kunnen de blikjes worden geleegd. Vrijwilliger Angelica Postma van de Bende van het Strand kwam met het idee op de proppen geïnspireerd door een soortgelijk initiatief dat ze ooit op vakantie zag. Met gratis materiaal van de Praxis in Renesse heeft de Bende de asbaktafels gemaakt.

Troep

Al vier strandtenten hebben aangegeven mee te werken, waaronder Perry's, Dickens en Corazon. Die zitten ook niet te wachten op troep in het zand in de buurt van hun paviljoen, weet De Vries. Het is altijd spannend of een nieuw initiatief omarmd wordt. ,,We zien het vanzelf. Maar ik denk dat dit wel aanslaat.” Sowieso is elke peuk die wordt opgeruimd, meegenomen. Filters zijn slecht voor het milieu en de vrijwilligers van de Bende hoeven tijdens hun dagelijkse schoonmaakrondes minder te rapen. 

Als meer strandtenten belangstelling hebben voor de asbakjeshouder kunnen zij zich melden bij de Bende van het Strand: debendevanhetstrand.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement