Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Mensen staan te trappelen om vrijwilliger te worden bij de brandweer, en toch is er een tekort aan vrijwilligers - hoe kan dat?

ZIERIKZEE - Dus Veiligheidsregio Zeeland huurt externe brandwachten in, terwijl vrijwilligers staan te trappelen een opleiding te volgen om zich bij korpsen aan te sluiten? De Schouwse politiek kan er met de pet niet bij.

Zo'n beetje elke brandweerpost in Zeeland heeft schreeuwend behoefte aan vrijwilligers. Veiligheidsregio Zeeland heeft daarover vorige maand nog een brandbrief gestuurd naar de Zeeuwse gemeenteraden. Er zijn zorgen over de toekomst van de brandweerzorg in Zeeland.

Die situatie is op Schouwen-Duiveland niet anders. Maar hoe kan het dan dat er in Burgh-Haamstede mensen wachten op een opleiding om vrijwilliger te worden, vraagt Peter Vijverberg (LSD) zich af. ,,Je vraagt mensen, maar als je ze hebt, laat je ze wachten. En huur je dure brandwachten van buiten in. Steek dat geld liever in opleidingen. Het wordt tijd dat de Veiligheidsregio eens buiten de deur gaat shoppen voor goede opleidingen.”

Risico

Vijverberg kon rekenen op volledige steun van de VVD. Margo Lemsom: ,,We willen niet in de situatie komen dat we risico lopen, met al die duinen in de zomer, omdat we niet genoeg vrijwilligers hebben.”

Dat risico bestaat niet, stelde burgemeester Gerard Rabelink. ,,Maar er is wel degelijk een probleem in een toekomstige brandweerzorg. De Veiligheidsregio kiest nu voor het inhuren van externe brandwachten. Daar sta ik achter. Het is ook een dilemma: aan de ene kant geeft de politiek de opdracht te bezuinigen, aan de andere kant moet er meer worden geïnvesteerd. Maar aan de veiligheid hoeft niemand te twijfelen. Als er brand is, dan rukt de brandweer uit. Altijd.”