Volledig scherm
Toenmalig VVD-raadslid Dick Meulblok opperde drie jaar geleden inwoners een onkruidborstel geven in de strijd tegen het onkruid. Hij gaf zelf het goede voorbeeld op de trappen van het gemeentehuis in Zierikzee. © DirkJan Gjeltema

Meerderheid van Schouwse Raad wil strenger toezien op bestrijding onkruid

ZIERIKZEE - ,,Dit is wat het is. Beter wordt het niet zonder gif", zegt wethouder Jacqueline van Burg (LSD) over de onkruidbestrijding op Schouwen-Duiveland.

Straten, stoepen en pleinen zijn groener dan zou moeten. Inwoners en raadsleden klagen over de inzet van het groenbedrijf Prop, dat de gemeente inhuurt voor dit karwei. De raad schaarde zich donderdag in meerderheid achter een voorstel van de SGP om Prop strenger op de vingers te kijken en zich aan de afspraken te laten houden. Het initiatief vond vooral bijval van Van den Burgs eigen LSD. ,,Het is een blunder van de eerste orde geweest dat we ons groenonderhoud hebben uitbesteed aan een familiebedrijf uit Brabant", aldus fractievoorzitter Robbert Lievense.

Het probleem is volgens Lievense dat de aannemer ‘geen affiniteit heeft met het eiland'. ,,Dat is het grote verschil wanneer je met onze eigen mensen van de Zuidhoek over groenvoorziening praat, die dit werk altijd hebben gedaan. Met een bosmaaier heb je niks in de binnenstad van Zierikzee te zoeken.”

Van Burg ziet er ook nog wel de positieve kant van in: ,,Er groeien nu bloemetjes tussen de tegels, dat draagt dan mooi weer bij aan de biodiversiteit.”