Volledig scherm
Een aangespoelde bruinvis op het strand van Vlissingen. foto Ruben Oreel

Meer bruinvissen in de Oosterschelde

BURGHSLUIS - Er zwemmen weer meer bruinvissen in de Oosterschelde. Die conclusie trekt de Stichting Rugvin na een middagje varen op het Zeeuwse water.

Tijdens de jaarlijkse bruinvistelling, afgelopen zondag, zijn op de Oosterschelde ten minste 34 bruinvissen geteld. Vorig jaar bleef de teller nog steken op 25. Wel was het toen slecht weer.

Dat was dit jaar wel anders. Doordat er geen zuchtje wind stond, was het water net een spiegel. De bruinvissen waren al op honderden meters afstand te zien. Wel had de stichting dit jaar motorpech: de eerste boot viel zaterdag af, de tweede op het moment van vertrek en de derde hield het na twee uur varen voor gezien.

Vanaf alle deelnemende boten werden bruinvissen waargenomen. Met name aan de noordkant van de Oosterschelde, tussen Burghsluis en Zierikzee, en de zuidkant, tussen de Roompot en Colijnsplaat. Ook bij Kats en Bruinisse zijn ze gezien.

Onder de gespotte bruinvissen zaten een pasgeboren kalf en een groot kalf. Die werden na het topjaar 2011, toen 61 dieren werden geteld, amper gezien. Het aantal bruinvissen was erg laag, omdat veel dieren stierven door verhongering. Nu zit de populatie in de Oosterschelde volgens de Stichting Rugvin weer in de lift.

Zowel de schippers als de waarnemers werkten vrijwillig mee aan de bruinvistelling. Het Wereld Natuur Fonds betaalde eraan mee.