Volledig scherm
De 'oude' K3 met Karen, Josje en Kristel. © ANP

Matthijs Meulblok uit Burgh-Haamstede studeert af op K3

BURG-HAAMSTEDE - Nederlanders zijn arrogant, bemoeizuchtig en vaak bezig met seks. Zo worden zij tenminste weggezet in de Vlaamse tv-serie ‘Hallo K3’. ,,Belgen hebben moeite met hun eigen identiteit”, concludeert Matthijs Meulblok in zijn afstudeerscriptie.

,,Als de Nederlandse identiteit al bestaat, welke is dat dan? Die van Wilders, van Klaver of die van Rutte? De ergernis over het ontbreken van een duidelijk antwoord hierop, was mijn motivatie voor het onderzoek.” 

De Vlaamse televisieserie over meidengroep K3 in de oude samenstelling bleek dankbaar onderwerp van studie. ,,In ‘Hallo K3’ worden stereotiepen van de Nederlander getoond. Die is losser in de omgang dan de Vlaming. Nederlanders zijn ook veel directer, op het grove af. Bij Nederlanders gaat het vaak over seks, terwijl ze aan de andere kant als Calvinisten ook moralistisch en bemoeizuchtig kunnen zijn." Meulblok vond er tientallen voorbeelden van in de serie.  Het schetsen van stereotypen is best gevaarlijk, vindt de student. ,,Kinderen vormen zich zo, deels onbewust, een mening over Nederlanders." 

Meulblok wil na het behalen van zijn mastertitel aan de universiteit Utrecht gaan werken voor de publieke omroep. In 2011 en 2013 waren korte films van hem te zien op het festival Film by the Sea.

Lees het hele interview met Matthijs Meulblok woensdag in de papieren editie van de PZC.

Volledig scherm
Matthijs Meulblok © Ernesta Verburg
 1. Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht
  PREMIUM

  Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht

  ZIERIKZEE - Het historisch waardevolle archief van Zierikzee heeft weer een geheim prijsgegeven. Alle privileges die de stad in de periode 1275 tot 1807 kreeg van keizers, hertogen en graven zijn in een leesbaar handschrift overgeschreven. Het gaat om meer dan 850 stukken, veelal op perkament en voorzien van de meest prachtige zegels. ,,Kunststukjes op zich”, zegt gemeentearchivaris Ineke van den Broek.
 2. Voorkom brand door zonnepanelen: haal een erkend installateur in huis
  PREMIUM

  Voorkom brand door zonnepane­len: haal een erkend installa­teur in huis

  ZIERIKZEE - Na een aantal branden op met zonnepanelen gevulde bedrijfsdaken in 2018 schroeft een toenemend aantal verzekeraars de premies omhoog. Installatie van zonnepanelen dreigt voor bedrijven zo onrendabel te worden. De Saman Groep uit Zierikzee adviseert bedrijven een erkend installateur in de arm te nemen. ,,Sommige installateurs hebben onvoldoende kennis in huis”, zegt algemeen directeur Daniël Lodders van de Saman Groep.